Голић: Нијемци заинтересовани за улагање у Српску

Срна
Голић: Нијемци заинтересовани за улагање у Српску

ШТУТГАРТ - Предсједавајућа Вијећа народа Српске Сребренка Голић изјавила је Срни да вечерашњој свечаности у Штутгарту, поводом обиљежавања Дана Републике Српске, присуствује и велики број њемачких држављана који су изразили заинтересованост за улагање у Српску.

Голићева је рекла да је њемачке држављане највише занимало како да у Српској почну привредне активности, који су услови и како да добију потребне дозволе за то.

Она је навела да се убрзо у Српској очекује отварање великог погона гдје је инвеститор њемачки држављанин, који се упознао о законодавству у Српској.

Голићева је изразила задовољство што свечаности, коју организује Представништво Српске у Штутгарту, присуствује огроман број привредника поријеклом из Српске који привремено живе и послују у Њемачкој "раме уз раме са њемачким привредницима".

Она је навела да је делегација из Српске упознала привреднике у Њемачкој о томе да Република Српска од 2007. године усклађујемо своје законодавство са ЕУ, транспонује у њега све европске директиве које су идентичне или сличне са Њемачком.

"Упознали смо их и са олакшицама и подстицајима које Влада Српске већ неколико година даје привредним субјектима", рекла је Срни Голићева.

Она је рекла да је ово један од начина гдје је у директном разговору са њемачким и српским привредицима остварена "можда најбоља сарадња у односу на претходне године".

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић изразио је задовољство што у Штутгарту са Србима прославља Дан Републике Српске.

"Прославом Дана Републике славимо рођење Републике Српске и на тај начин никога не вријеђамо, нити нападамо, али нећемо дозволити никакво оспоравање чињенице да је Српска створена 9. јануара 1992. године", додао је Клокић.

Говорећи о јучерашњим сусретима делегације Српске у Штутгарту са привредницима који раде у том граду, Клокић је рекао да неки од њих већ имају пословне активности у Српској.

Са њима је, како је навео, разговарано о систему подстицаја које има Република Српска, цијени електричне енергије, пореској политицији која је једна од најконкуретнијих у региону.

"Са цијеном електричне енергије смо убједљиво најконкурентнији када је у питању привреда и договорено је да се разговори са њима наставе, да окупимо наше људе на неком форуму како би представили све потенцијале Српске", рекао је он.

Клокић је додао да је разговарано и о сарадњи са удружењима која дјелују у Штутгарту којима је представљена могућност да се дјеца која су ту рођена и школују се, окупе на једном љетном кампу на Јахорини са дјецом из Републике Српске, са којима ће се упознати и размијенити контакте.

У делегацији Српске у Штутгарту су и министар енергетике и рударства Петар Ђокић и посланик СП-а у Народној скупштини Српске Срђан Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана