Голић: Говор мржње имама из Козарца удар на помирење, повратници не треба да насједну

Срна
Голић: Говор мржње имама из Козарца удар на помирење, повратници не треба да насједну

БАЊАЛУКА - Предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић најоштрије је осудила говор мржње имама из Козарца Амира Махића који представља удар на помирење и суживот Бошњака и Срба, те позвала повратнике у Републику Српску да не насједају на овакве провокације.

- Највећи губитници непримјерних и националистичких ставова имама Махића су управо Бошњаци из Козарца и Приједора. Дугогодишње повјерење које се градило у Козарцу између Бошњака – муслимана и Срба - православаца нарушено је са неколико добро осмишљених реченица које, очигледно, не долазе из главе Амира Махића - изјавила је Голићева Срни.

Према њеним ријечима, није Приједор, односно Козарац, случајно одабран као мјесто највећег повратка Бошњака у Републику Српску, а Козарац као специфична средина која је успјела помирити, до прије неколико година, непомирљиво.

- Распаљивање националне и вјерске мржње никад ником није донијело добро, а злоупотреба вјерских објеката за промоцију политичких циљева једне партије само показује нервозу и страх од губитка власти - навела је Голићева.

Она је рекла да је најмање што очекује извињење имама Махића, али и јасна и недвосмислена осуда ових ставова од његових вјерских, “и очигледно, политичких ментора из Исламске заједнице у БиХ и једне политичке странке, која се не може помирити са губитком власти”.

- Није први пут да ова странка злоупотребаљава једну од најугроженијих популација. Због тога позивам повратнике у Републику Српску да не насједају на овакве провокације, а надлежене органе да што прије истраже и окончају случај и на тај начи, врате, дуго година стварано, повјерење између два народа - рекла је Голићева.

Главни имам Меџлиса Исламске заједнице у приједорском насељу Козарац Амир Махић током вјерске службе у Козарцу Светом Сави приписао је фашизам, а Српској православној цркви (СПЦ) секташтво.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана