Гојковић: Јачање односа Србије и Српске од суштинског интерса за Србе

Срна
Гојковић: Јачање односа Србије и Српске од суштинског интерса за Србе

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе Србије Маја Гојковић истакла је вечерас у Београду на свечаном отварању манифестације “Дани Српске у Србији” да је јачање односа Србије и Републике Српске од суштинског интерса за српски народ.

“Глобални процеси и историјски токови често нису били благонаклони према блискости једног истог народа који живи са две стране Дрине, зато је потребно стално подстицати и охрабривати свеобухватну сарадњу у области културе, а нарочито у неговању сећања”, рекла је Гојковићева у обраћању на свечаности у Народном позоришту у Београду.

Гојковићева , која је и министар културе и информисања Србије, истакла је да су “Дани Српске у Србији”, који се одржавају у складу са закључцима са посљедње заједничке сједнице двије владе, још једна потврда чврстих узајмних веза између Републике Српске и Србије на свим пољима.

Она каже да је у току припрема реализације и “Дана Србије у Српској”, те наводи да је жеља да се грађанима у више градова Републике Српске представе квалитетни и актуелни садржаји и тако створи још снажнији потенцијал за проширење сарадње.

Она је подсјетила да су народне скупштине Србије и Републике Српске усвојиле готово идентичне законе о заштити и очувању ћирилице у јавном животу, и то на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра, чиме је још једном исказана намјера о заједничком раду на кључним питањима за национални и културни идентитет.

То је, како је истакла Гојковићева, била и потврда нераскидивих веза и заједничке политике Србије и Републике Српске.

“Историја нашег народа је препуна успеха, али и великих трагедија и страдања. Зато обострана брига за заштиту културног наслеђа мора да се огледа и у пуној посвећености очувању историјског памћења. Добар пример за то је мултимедијална изложба жКонцентрациони логор Јасеновац 1941-1945. годинеж која нас је све подсетила на овај монстуозни злочин над српским и другим народима”, навела је Гојковићева.

Она је подсјетила на договор предсједника Србије Александра Вучића и Његове светости патријарха српског Порфирија који је подржао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик о изградњи великог меморијалног центра на простору Доње Градине.

“Тај центар биће свесрпско светилиште, место сећања на јасеновачке жртве и све друге Србе страдале у злочинима у 20 веку”, нагласила је она.

Гојковићева је истакла да су култура и умјетност јединствен инструмент за боље повезивање и спајање друштва и појединаца, да је у том смислу, када је ријеч о Србији и Републици Српској повољна околност за сарадњу и то што Срби вијековима дијеле културни простор.

Она је указала да је очување културног насљеђа и непристајање на заборав сопствене прошлости, уз констатно залагање за бољу садашњост, предуслов за оптимистичан поглед у заједничку будућност.

“Повезаност Републике Српске и Србије утемељена је на заједничком пореклу нашег народа на обе стране, на истој култури, традицији, језику, обичајима. Заштита културног и националног идентитета српског народа је заједнички циљ који никога не угрожава. Уверена сам да ћемо наставити плодоносну сарадњу дубоко свесни да је то задатак Србије као матице нашег народа, али и обавеза коју сви имамо према прецима као и према будућим генерацијама”, навела је Гојковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана