Годишњица злочина у Дракулићу: Без иједног испаљеног метка убили више од 2.300 људи

Милош Васиљевић
Годишњица злочина у Дракулићу
Foto: Дражан Поздеровић | Годишњица злочина у Дракулићу

БАЊАЛУКА – Код Спомен-костурнице у бањалучком насељу Дракулић служен је помен, положени вијенци и цвијеће за више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дијете, које су усташе прије 81 година звјерски убиле у овом насељу и у селима Мотике, Шарговац, те у руднику Раковац.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног “Тјелесног здруга Анте Павелића”, усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

Лепа Тодориновић, испричала је да је њен свекар нашао кћеркицу која је била на самрти те је издахнула на његовим рукама.

-Он је преживио игром случаја. Дошао је на мјесто гдје је било више од 80 покладних и испричао нам је све што се дешавало - рекла је Тодориновићева.

Додаје да о монструозности злочина говори и то да су усташе у бурету нашли дјечака који се крио те су му на најсвиперији начин одузели живот.

У име институција Републике Српске вијенац су положили предсједник Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран и изасланик српског члана Предсједништва БиХ генерал Драган Вуковић.

Вијенац је положио и генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић.

Цвијеће су положили министри у Влади Српске, посланици у Народној скупштини Републике Српске и Парламентраној скупштини БиХ, делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, града Бањалуке, невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а, те командант одбране Кошара пуковник Љубинко Ђурковић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да никад није довољно да садржајима и обиљежавањима одамо почаст онимa који  су страдали .

 - Сваке године се овдје окупљамо да бисмо се сјећали и памтили 7. фебруар 1942. године  када  су  усташе из Бањалуке и Загреба опколили  овај простор.  Побили су више од 2.200 Срба од чека 551  дијете у основној школи. Комунисти су онемогућили да се овај догађај обиљежава на прави начин, па тек од 1991. године обиљежавамо ово страдање, а потребно је да то подигнемо на  један већи ниво. Ово је симбол страдања, а и усташе су саме  признале да је то био највећи злочин у једном дану  без иједног испаљеног метка. Почињен је ножевима, камама и сјекирама  и свим другим халдним оружјем. Када год дођемо овдје морамо да се изнова завјетујемо Републици Српској  - рекао је Додик.  

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да овим обиљежавањем показујемо да је наше сјећање снажно.

-Већ неколике генерације, које су сазријевале кроз сјећања и памћења нашем народу, његују културу сјећања. Не само овдје него на много мјеста која су попришта најтежих злочина  -  рекао је Стевандић.

Он је нагласио да „када дођемо овдје заједно, без обзира на то којим партијама припадамо, то буде увијек  заједничко опредјељење и да  нам то не да се у будућности подијелимо, јер смо Републику Српску  и створили јер нисмо били подијељени“.

- Ово мјесто  учвршћује јединство, смањује политичке разлике и чини нас бољим и честитијим људима и одговорнијим за своју будућност. Надам се да ћемо ово пренијети у читанке и дјеца у будућности знају о судбини дјеце у Дракулићу - рекао је Стевандић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да се већ традицонално у Дракулићу присјећамо невино страдалих жртава не само Дракулића него и  Мотика, Шарговца и рудника Раковац.

- Оно што се десило је један од најстравичнијих злочина у историји и зато је важно да  на ово мјесто дође сваки Србин. Нажалост, наш народ има ове споменике у свакој мјесној заједници, на сваком педљу и грумену земље, који свједоче о  бурној и тешкој прошлости коју смо имали. Они су и гарант нашег постојања и опстанка на овим просторима. Зато треба са се поклонимо онима који су своје животе дали у тим временима не својом вољом него туђим лошим и злим намјерама  - рекао је Станивуковић.

Полагању вијенаца претходило је богослужење у цркви Светог великомученика Георгија.

Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем уз саслужење свештенства.

Обиљежавање овог историјског догађаја организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана