Годишњица злочина у брчанском насељу Грбавица: Правда је спора, али достижна

Срна
Годишњица злочина у брчанском насељу Грбавица: Правда је спора, али достижна

БРЧКО - У брчанском насељу Грбавица данас је обиљежено 28 година од масакра над 13 српских бораца који су починили припадници тзв. Армије РиХ на данашњи дан 1993. године.

У Бодеришту код Брчког заробљено је 8. марта 1993. године 13 српских бораца из Грбавице. Без обзира на договорену размјену, Срби из Грбавице су масакрирани и убијени.

Тим поводом је на грбољу служен парастос, а потом је положено цвијеће на споменик погинулим борцима овог краја.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да се готово сваке године са овог мјеста поноваља иста прича о злочину над српским народом и чињеници да за њих нико није одговарао.

Чак и када дође до осуђујућих пресуда, Савчић је истакао да су оне минималне и уврњдљиве, те подсјетио на недавну за Трново, општину која процентуално има највише погинулих цивила у посљедњем рату.

- Од тог броја, види се та геноцидна намејра, која се не треба доказивати, али се и у таквим случајавима услиједе ослобађајуће пресуде - истакао је Савчић.

Он је упитао колико Срба треба да буде убијено да би Суд БиХ то разматрао као кривично дјело и рекао да је неко крив и био адекватно кажњен.

Савчић је навео да нико није очекивао да ће се и послије 30 година од рата водити борба за одбрану истине у рату, за учешћу људи у том рату.

- На удару је велики број командног кадра Војске Републике Српске и већ су подигнуте неке оптужнице и томе нема краја - додао је Савчић.

Предсједник брчанског Удружења породица погинулих бораца Јован Пудић рекао је да процес за овај злочин увелико траје, те да ће сутра из Сарајева доћи представници судског вијеће и тужиоци да виде гдје се тај злочин догодио.

- Процес траје и вјерујем да ће се завршити са пресудом која ће све друге опоменути да тако нешто више не би требало да се догађа, никада и никоме -  рекао је Пудић, који је изгубио и сина и брата.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изразио је увјерење да ће злочинци који су масакрирали 13 српских бораца из брчанског насеља Грбавица изаћи пред лице правде.

Милуновић је навео да су злочин починили припадници тзв. Армије РБиХ, али да до сада, иако је то више пута поновљено, нико за то није одговарао.

Према његовим ријечима, да су то урадили припадници Војске Републике Српске, сигурно би већ били на вишегодишњој робији.

- Ово је однос правосудних институција према српском народу и он је видљив из дана у дан. Доста злочинаца је природно напустило овај свијет и остало некажњено - рекао је Милуновић и додао да је рука правде спора, али и тешка и достижна.

Након парастоса и полагања вијенаца на гробљу Грбавица, Милуновић је подсјетио да сваке године 8. марта дођу овдје да одају дужну пошту и помоле се за душе сабораца из Прве посавске бригаде који су положили живот за слободу.

- Они су се борили на "Коридору живота" и тиме чували и сачували милион становника -  рекао је Милуновић.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је процес против починилаца почео, али није окончан и да рука правде још није стигла одговорне, те ће наставити да инсистира да они буду кажњени.

- Oвиим данашњим окупљањем желимо да пошаљемо поруку да човјеку више никада не треба да падне на памет да у његовој свијети превлада толика мржња и да својом руком почини тако монстуазан злочин какви су учињени над 13 наших комшија, браће, пријатеља -  рекао је Ђокић.

Ђокић сматра и да сви треба да се боре за мир и да вјерују у њега, да се никада и никоме не деси злочин какав је био у Грбавици.

Предсједник Скупштине дистрикта Синиша Милић рекао је да су се и данас окупили да би упутили вапај правосудним иституцијама Брчко дистрикта и БиХ да пруже сатисфакцију породицама жртава и цијелом српском народу.

 

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана