Годишње бацимо 5.000 шлепера хране

Вељко Зељковић
Годишње бацимо 5.000 шлепера хране

САРАЈЕВО - Према подацима УН у БиХ годишње буде бачено око 400.000 тона хране.  Компаније које се баве продајом и дистрибуцијом хране баце и униште чак једну трећину, око 140.000 тона, вриједности 150 милиона марака, а с којом би могло бити направљено 280.000.000 оброка у јавним кухињама, односно 770.000 дневно.

Да би било схваћено о коликим количинама је ријеч и створена бар нека привидна слика о коликом проблему се ради, можда је најбоље навести да би се овом баченом храном могло натоварити више од 5.000 камиона шлепера. Указао је на ово у својој анализи економиста Фарук Хаџић коју је урадио за за потребе Фондације "Мозаик" из Сарајева која је још прије пар година покренула пројекат "Нико гладан, нико сам".

Како је указано у овој анализи велики број компанија у БиХ које се баве производњом и трговином прехрамбеним производима дестимулисан је да донира храну, јер је оно законски подложно опорезивању од 17 одсто. Због тога велике количине хране бивају уништене умјесто искоришћене за оброке најугроженијим категоријама становништва.

Компанијама је једноставно исплативије да храну баце, односно униште, него да је донирају. Да ово опорезивање представља велики финансијски терет домаћим компанијама указује и податак да су оне, како наводи Хаџић, током 2020. донирале храну чија је вриједност била око 82,7 милиона марака и при томе морале да плате чак 12 милиона на име ПДВ-а. Уколико ово буде упоређено са трошковима уништавања хране, који у просјеку износе око пет одсто, јасно је због чега се, како истиче Хаџић, компаније радије одлучују да храну којој истиче рок трајања баце.

Статистика

- У БиХ годишње буде бачено 400.000 тона хране

- Једну трећину баце продавнице и тржни центри

- Бачена храна вриједна 150 милиона марака

- Могло би бити направљено 770.000 оброка дневно

Како на крају констатује аутор ове анализе, када би донирана храна била ослобођена плаћања ПДВ од 17 одсто, то би много помогло, како раду јавних кухиња, којих на просторима БиХ има око 60, а у којима се према незваничним подацима прехрањује 17.000 људи, али и самим предузећима која донирају храну, јер би на тај начин уштедјела огроман новац, који троше на уништавање прехрамбених производа.

Да би коначно нешто могло бити помјерено с мртве тачке указује и то да ће се на сједници Представничког дома Парламента БиХ 7. јуна наћи приједлог закона о допуни Закона о ПДВ, а у којем се, између осталог предлаже и укидање ПДВ-а на донирану храну.

Подршку овој иницијативи пружили су и из хуманитарне организације "Мозаик пријатељства" из Бањалуке. Како је у неколико наврата истицао предсједник ове организације Мирослав Субашић власти би требало да забране бацање хране, као што су већ урадиле поједине земље, наводећи да је сулудо да толика храна буде бачена у овако сиромашној земљи. Указује и на то да би јавним кухињама и хуманитарним организацијама од велике користи било када би био укинут ПДВ, односно уведена нулта стопа на донирану храну.

Према оцјени Хаџића, од овог укидања ПДВ-а на донирану храну не би користи имале само јавне кухиње и компаније, већ и сама држава, али и локалне заједнице кроз уштеде у буџетима.

- Износе које су до сада донирали за набавку хране могли би усмјерити на набавку рецимо опреме неопходне за рад јавних кухиња, посебно имајући у виду да је реално очекивати да ће порасти број корисника јавних кухиња због негативних ефеката инфлације и могућег успоравања и пада економије, који ће погодити особе са ниским примањима - поручио је Хаџић.

Указује да би евентуално један од проблема могао бити недостатак сабирних мјеста за складиштење дониране хране. То се, како каже, може ријешити увођењем концепта "банке хране", што није новина, јер слична рјешења већ постоје у сусједним земљама. Банка хране представља једног од учесника у процесу и систему донирања хране, повезујући особе које донирају храну са онима којима је храна потребна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана