Главни одбор НПС-а: Апсолутна подршка одржавању посебне сједнице Народне скупштине

Срна
Главни одбор НПС-а: Апсолутна подршка одржавању посебне сједнице Народне скупштине

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Главни одбор Народне партије Српске /НПС/ подржао је одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске у вези са враћањем надлежности у областима правосуђа, управе за индиректно опорезивање, војске и безбједности, рекао је данас у Козарској Дубици лидер ове странке Дарко Бањац.

Након данашње прве сједнице Главног одбора НПС-а, Бањац је изјавио новинарима да дата пуна подршка руководству НПС-а да истраје на одржавању посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске и враћању надлежности, као и очувању постојећих надлежности које су Српској гарантоване Дејтонском мировним споразумом.

“Главни одбор дао је апсолутну подршку руководству Републике Српске и свим нашим настојањима да заштитимо Српску и наш народ, мирним путем против правне силе и наметнутних рјешења”, истакао је Бањац.

Он је навео да је сједница имала три тачке дневног реда, међу којима је и актуелна политичка ситуација у Републици Српској, а изабрани су и чланови Предсједништва НПС-а.

“Упознали смо чланове Главног одбора о свему што се до сада дешавало у Републици Српској и динамици коју је утврдила коалиција, а која се односи на одржавање посебне сједнице Народне скупштине”, рекао је Бањац.

Према његовим ријечима, НПС ће и у наредном периоду наставити да спроводи полтике за које су се залагали и до сада, а то је очување Републике Српске у оквиру државне заједнице БиХ, али искључиво у складу са изворним Дејтонским споразумом.

“Ми се у овом тренутку налазимо на раскрсници - или ћемо рећи доста са преносом надлежности и отимањем имовине од Уставног суда БиХ, или Републике Српске неће бити у веома кратком периоду”, указао је Бањац.

Он је нагласио да је НПС опредијељена за мир и ту политику ће увијек спроводити, али ће користити сва правна и дипломатска средства да би се вратили изворном Дејтону.

“На путу одбране Републике Српске њено руководство није само и то је доказано јер се по први пут ЕУ подијелила када је ријеч о одлукама у вези са нама, а и Савјет безбједности је потврдио исправност политике коју водимо узимајући у обзир да високи представник нити је именован предвиђеним процедурама нити је дизвољено његово подношењње извјештаја”, истакао је лидер НПС-а.

Бањац је нагласио да је чврсто увјерен да само пут на коме се налазимо може да буде користан у одбрани националних интереса Срба у БиХ јер само постојање Републике Српске у изворном, дејтонском облику гарантује опстанак нашег народа на вјековним огњиштима.

Он је рекао да је на данашњој сједници изабрано и седам чланова Предсједништва НПС-а из изборних јединица од Требиња до Крупе на Уни.

“Органи НПС-а се полако формирају. Данас је формирано Предсједништво, а донијели смо и одређене закључке у смислу наших задатака. До краја године ћемо формирати четири-пет општинских и градских одбора, а коначан циљ је да до краја фебруара или до средине марта формирамо укупно 50 општинских и градских одбора у цијелој Републици Српској”, прецизирао је Бањац.

Он је истакао да је приоритет НПС-а одржавање посебне сједнице Народне скупштине, те дипломатска и политичка борба која је пред политичарима у Републици Српској.

“Осим тога, морамо да размишљамо и о изборима сљедеће године и већ крајем ове године почеће формирање општинских и градских изборних штабова. Убијеђени смо да ће НПС на сљедећим изборима, у октобру 2022. године, показати своју вриједност и да ћемо разувјерити све који сумњају у нас, те да ћемо и даље имати клуб посланика у Народној скупштини Републике Српске”, рекао је Бањац и најавио још једну сједницу Главног одбора у децембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана