Гласање поштом легло корупције

Дарко Момић
Гласање поштом легло корупције

БАЊАЛУКА - Приједлог српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да буде укинуто гласање поштом зато што оставља простор за манипулације и куповање гласова подржавају предсједници свих опозиционих партија у Српској.

Лидери СДС-а, ПДП-а и ДНС-а кажу да Додик није предложио никакву новост и да они одавно указују на проблеме у вези са гласањем путем поште те заговарају да се гласање организује у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у иностранству. Предсједник најјаче опозиционе странке Мирко Шаровић каже да у СДС-у одавно заговарају укидање гласања поштом.

- То је легло корупције и извор злоупотреба и манипулација вољом грађана. Умјесто тога, грађанима са правом гласа треба омогућити гласање у амбасадама и конзулатима БиХ - каже Шаровић за наш лист.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић каже да ПДП већ дуго у разговорима о измјенама Изборног закона предлаже да буде укинуто гласање путем поште.

- Могућност гласања путем поште подложна је многим малверзацијама. Свједочили смо у прошлом изборном циклусу да је наша кандидаткиња била пријављена за ту врсту гласања у граду у којем никада није била, а вјероватно најочигледнији примјер је Дервента, када су гласови пристигли путем поште одлучили исход избора за начелника у корист СНСД-овог кандидата. Зато је изненађење што се СНСД сада залаже за то, јер су у ранијим циклусима профитирали од гласова путем поште - каже Бореновић.

Подсјећајући на недавну турнеју лидера СДА Бакира Изетбеговића и његово лобирање по дијаспори да у што већем броју гласа за његову странку, Бореновић каже да се СДА увијек ослањала на гласове дијаспоре.

- С обзиром на потпуно супротан приједлог СНСД-а, врло брзо ће бити јасно да ли је ријеч о устаљеној игри Додика и Изетбеговића. У сваком случају, то је приједлог за који се ПДП већ дуго залаже и сматрамо да би због законитости и легитимитета избора требало да прође - каже Бореновић.

И лидер ДНС-а Ненад Нешић каже да је његова странка свуда износила приједлог за укидање гласања поштом, јер су ти гласови предмет трговине и криминала.

- Од продаје тих гласова је направљен бизнис, јер се на тај начин може потпуно промијенити изборна воља. Један украден посланички мандат може превагнути између два блока. Зато сматрамо да у цијелом свијету треба отворити бирачка мјеста и омогућити бирачима да гласају или на тим бирачким мјестима у иностранству или им омогућити да дођу овдје и остваре своје бирачко право - каже Нешић.

Бојкот

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је да Република Српска неће изаћи на изборе уколико буде уплива странаца у рад Централне изборне комисије БиХ.

- Ми тражимо потпуно неутралну изборну структуру и ситуацију да у томе учествујемо. Могуће је да опозиција учествује на таквим изборима, али владајућа коалиција неће - рекао је Додик прецизирајући да могу да онемогуће да се такви избори спроведу у Српској и да је довољно да локалне заједнице не формирају изборне комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана