“Глас Српске” са мјештанима Блажуја код Сарајева: Доведете ли нам мигранте, блокираћемо путеве

Жељка Домазет
“Глас Српске” са мјештанима Блажуја код Сарајева: Доведете ли нам мигранте, блокираћемо путеве

САРАЈЕВО - Најава да ће у касарни у Блажују, недалеко од Сарајева, ускоро бити формиран нови мигрантски центар у који ће бити довезени становници неусловног кампа Вучјак код Бихаћа, уплашила је бројне становнике овог мјеста.

Увјерио се у то и репортер “Гласа Српске” који је јуче посјетио ово мјесто. У касарну, наравно, није дозвољено ући. На улазу смо срели једног промрзлог стражара и још једног војника који је ту дошао из радозналости, а око њих су на непозната лица лајала два пса. Стражар каже да није овлашћен за било какве изјаве, да је ту на радном мјесту и да су ту војници који чувају касарну. Вели да је и он чуо да ће у касарну бити смјештени мигранти, а да ће он и његове колеге, уколико се то деси, бити премјештени на другу локацију.

- Долазили су ту неки мјештани који живе у близини касарне и протестовали. Ми заиста немамо ништа с тим и радимо само свој посао - казао је један од војника.

Блажуј, у коме је прије рата живио готово само српски живаљ, послије сукоба насељен је неким другим људима, избјеглицама, од којих су многи купили имања и започели нови живот.

Менсуд Рагода каже да је већ 15 година на бироу и да живи од онога што уради на малом имању. Каже да ни њему ни његовим комшијама није нимало пријатно.

- Најављују да ће нам за неких двадесет дана ту утрпати мигранте. Окупићемо се као знак упозорења, а ако не удовоље нашим захтјевима, онда ћемо блокирати путеве и институције. Пуно их долази. Кажу око 1.000 људи. Неће нам дјеца смјети излазити на улице, у школу, кафану. Како цурице од 14 или 15 година да иду у школу, нарочито ако су друга смјена - каже Менсуд.

Додаје да је један тржни центар у Бињежеву пун миграната из Ушивака. Каже да ће за два-три дана организовати протесте.

- Нисмо за то и јасно је као дан. Прије неколико дана ту је била једна српска породица и одселили су у Бијељину. Отишли људи, шта ће - каже Менсуд. Сличног мишљења је и његов комшија Бего.

- У Блажују живим двадесет година. Чуо сам да мигранти долазе у касарну и могу рећи да то није добро. Када видим и чујем у појединим мјестима како се понашају, онда то није добро јер ни ми више нећемо бити мирни. Када би се понашали као ми када смо били избјеглице, некако бисмо и могли да их прихватимо, али они се тако не понашају - каже Бего Рашевић.

Са друге стране Изет Мешак вели да се плаши за породицу.

- Те људе негдје морају смјестити. Ту је крива држава јер ништа није урађено. Узимају паре, а ништа не чине, као што нису учинили ништа ни са свим нашим избјеглицама и повратницима - каже Изет, који је такође у Блажују двадесет година.

Мјештани Блажуја упозоравају и опомињу да овом подручју пријети еколошка катастрофа, с обзиром на то да надлежни желе спојити канализацију из касарне у један мали поток. Они тврде да се већ неколико дана иза касарне ради на прикључењу канализације у поток с Игмана. Истичу да се мора мислити на локално становништво.

- Касарна у којој је некада боравило максимално 50 особа нема канализацију. У објекту постоји септичка јама, а сада желе прикључити касарну на поток, а у објекту ће боравити стотине људи. То је извор заразе за нас становнике који овдје живимо - кажу огорчени мјештани.

Начелник општине Илиџа Сенаид Мемић поручује да је немогуће радити нешто на подручју те општине, а да не постоји службена кореспонденција са надлежним за рјешавање овог проблема.

- Ни Савјет министара ни Влада ФБиХ се званично нису обратили општини Илиџа. Постоји договор општина из Кантона Сарајево и Владе Кантона Сарајево да смјештај миграната буде под одређеним условима и одређеног капацитета дисперзиран на читаво подручју БиХ. Нормално је да ће становништво Блажуја и других дијелова Илиџе негодовати. Наш услов за ово је био да се не дозволи хаос, него да се људски поступа уз апсолутну контролу кретања и понашања, као и стања миграната - каже Мемић.

Вели да нису спремни прихватити одговорност за било чију неспособност, од нивоа државе до нивоа кантона.

- Опомињем да не постоје ни полицијске ни политичке снаге које могу овај проблем каналисати, те очекујем да план функционисања било чега што има везе са локалном заједницом мора бити прихваћен од локалне заједнице - поручио је Мемић.

Према најавама министра безбједности Драгана Мектића, за двадесет дана требало би да буду довезени први мигранти из Вучјака, а како смо сазнали од војника који чувају касарну, у објектима још нису почели никакви радови.

Ујић: Смањен прилив миграната у БиХ

САРАЈЕВО - Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић рекао је јуче за “Глас Српске” да надлежно координационо тијело за питање миграција на том нивоу власти није засједало посљедњих дана, али вјерује да њихов премјештај у касарну “Блажуј” код Сарајева, који је и најављен за неких 20 дана, неће бити велики проблем.

- И мигранти, мислим, једва чекају да због лоших временских прилика буду пребачени на нову локацију, као и власт у Унско-санском кантону. Више података о томе када ће касарна бити оперативна требало би да знају у Међународној организацији за миграције, у којој постоје стручњаци који ће прво анализирати све што затекну и адаптирати просторије у што краћем периоду - казао је Ујић.

Према подацима Службе за послове са странцима, у посљедњих 12 дана је смањен дневни прилив миграната у БиХ.

- Било их је око 150, а сада има у просјеку око 80 миграната који дневно уђу у БиХ. И претпостављали смо да би до тога могло доћи због хладнијих дана и недостатка адекватног смјештаја - рекао је Ујић.

В. К.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана