Гењац: СДА очекује побједу Бакира Изетбеговића за члана предсједништва

СРНА
Foto: Агенције

САРАЈЕВО- Генерални секретар СДА Халид Гењац данас је у име СДА предао пријаву за изборе заказане за 2. октобар и истакао да очекују побједу лидера странке Бакира Изетбеговића за члана Предсједништва БиХ.

Одговарајући на питање колико ће заједнички кандидат опозиције бити озбиљан такмац Изетбеговићу за члана Предсједништва БиХ, Гењац је рекао да се један број странака окупио око једног кандидата и да је то број који не одлучује на изборима, већ да одлучују бирачи са бирачким правом. "Вјерујемо да ће тај број бити већи у корист Изетбеговића", рекао је Гењац.

Због тога што још нису обезбијеђена средства за спровођење избора, Гењац је истакао да се Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ тренутно налази у драматичном временском шкрипцу и да је тренутно под знаком питања одржавање избора у термину који је предвиђен.

Он је рекао како су "све могућности домаћих институција, захтјеви, апели у Парламентарној скупштини БиХ, иницијативе на Савјету министара, приједлози ЦИК-а опструисани и да је спријечено да се омогући финансирање избора из буџета институција БиХ".

Гењац каже да су опструкцију директно вршили министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда и кадрови ХДЗ-а у Савјету министара. Он је додао да су "све могућности исцрпљене", да су у "ултимативној ситуацији", те да "високи представник у БиХ има наредних неколико дана на располагању да донесе одлуку и омогући грађанима БиХ да искажу демократску вољу".

Према његовим ријечима, не постоји ниједан политички субјект у свијету чији страначки и лични интереси могу бити изнад одржавања избора као института демократског система. "Вјерујем да ће ову опструкцију препознати и правосудне институције и реаговати на одговарајући начин", додао је Гењац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана