Генералу Сарићу повријеђени углед и част

Дарко Момић
Генералу Сарићу повријеђени углед и част

БАЊАЛУКА - БиХ правоснажно мора пензионисаном генералу Полиције Републике Српске и бившем команданту Специјалне бригаде полиције РС Горану Сарићу да исплати накнаду због претрпљеног душевног бола и повреде угледа, части и слободе.

Ову одлуку донио је Уставни суд БиХ који је прије два дана одбацио апелацију Правобранилаштва БиХ и потврдио рјешење Суда БиХ из децембра 2019. године. Тим рјешењем Суда БиХ прецизирано је да су душевни бол и повреда угледа и части код генерала Сарића проузроковале неоправдане мјере забране које су му изрицане током два суђења за ратне злочине. Подсјећамо, генерал Сарић је правоснажно ослобођен оптужби за ратне злочине у два предмета вођена против њега, након чега је пред Судом БиХ поднио тужбу против БиХ тражећи накнаду на име нематеријалне штете изазване одређивањем кућног притвора, забраном кретања и другим мјерама забране.

- Суд БиХ је пресудио да се тужитељу због претрпљених душевних болова, повреде угледа, части, слободе и права личности усљед изречених мјера забране досуди предметни износ, сматрајући да то представља адекватну сатисфакцију за тужитеља. Осим тога, и из образложења другостепене пресуде слиједи да су за вријеме трајања мјера забране, које су трајале дужи период, код тужитеља проузроковани душевни болови таквог интензитета да оправдавају накнаду. Уставни суд сматра оправданим ове наводе и сматра да су неосновани наводи Правобранилаштва БиХ о кршењу права на имовину - наводи се у одлуци Уставног суда БиХ.

Генерал Горан Сарић каже да је задовољан што је дочекао правду и сатисфакцију и у овом поступку.

- Није ми јасно зашто су се уопште жалили, поготово што тужбени захтјев није био ни превисок. Али сада је и то завршено, иако су мени много значајније биле пресуде којима сам ослобођен оптужби за ратне злочине - каже Сарић.

Сарићев адвокат Озренка Јакшић каже да није ни очекивала да ће апелација бити прихваћена, истичући да је из пресуда редовних судова, као и ревизија којима су потврђене ослобађајуће пресуде, било очигледно да су наводи из апелације потпуно произвољни.

- Тужбени захтјев за накнаду био је постављен у оквиру постојеће судске праксе и у складу са осталим одлукама у таквим случајевима. Нисам у овом тренутку потпуно сигурна, али чини ми се да је тужбени захтјев око 26.000 КМ - каже Јакшићева.

Према њеним ријечима, из Правобранилаштва БиХ су у апелацији тврдили да прописима није регулисано право на накнаду штете у оваквим случајевима, што апсолутно није тачно.

- Правобранилаштво БиХ је заузело став да подноси захтјеве за ревизију и да се жале и кад за то има и када нема основа. То је зато што они не плаћају судске таксе, да их плаћају као друге странке у поступку, вјероватно не би подносили захтјеве за ванредне правне лијекове и апелације на све и свашта - каже Јакшићева.

Хронологија

Генерал Горан Сарић први пута је ухапшен 1. новембра 2011. године по оптужници Тужилаштва БиХ за ратне злочине у сарајевском насељу Нахорево. Првостепеном пресудом у августу 2013. био је осуђен на 14 година затвора, али у новембру наредне године правоснажно је ослобођен одговорности. Само дан након првостепене пресуде у том предмету, поново је ухапшен по оптужници за ратни злочин у Сребреници, али у том предмету су и првостепена и правоснажна пресуда биле ослобађајуће. Током тих поступака, генерал Сарић је више од седам мјесеци провео у кућном притвору, Бијељину у којој живи није смио да напушта три године и десет мјесеци, а забрана путовања трајала му је скоро четири и по године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана