Генерали колекционари диплома

Жељка Домазет
Генерали колекционари диплома

Сарајево - Оружане снаге БиХ добиле су 13 нових руководилаца које је Предсједништво БиХ унаприједило у чин генерала, а међу њима су и они који су и поред војног усавршавања дипломирали економију, политикологију, журналистику или грађевину, постали магистри и доктори наука и научили неколико страних језика.

Цијели живот војсци је посветио генерал-мајор Сенад Машовић који ће данас од генерал-пуковника Анте Јелеча преузети дужност начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ. Он је након средње војне школе завршио Војну академију на смјеру копнене војске, а потом и Ратну школу оперативно-стратешког нивоа у Турској. У тој земљи је завршио и штабни курс, а у биографији се похвалио и познавањем страних језика и завршена два курса енглеског језика.

За његове замјенике именовани су бригадни генерали Гојко Кнежевић и Ивица Јеркић. Кнежевић ће бити задужен за ресурсе, а Јеркић за операције. И Кнежевић се одмах након основне школе опредијелио за војнички позив и уписао Средњу војну школу. Потом је завршио Војну академију, Командно-штабну школу, Школу националне одбране и Високи студиј безбједности и одбране у Београду. Међу бројним курсевима завршио је и курс енглеског језика.

Јеркић је најсвестранији кадар у руководству Оружних снага БиХ. Уз завршену Командно-штабну школу и потом Ратну школу у Загребу дипломирао је на загребачком Кинезиолошком факултету, а на мостарском Факултету филозофских и хуманистичких наука завршио је и новинарство. Курсеве енглеског језика завршио је у Америци, а у САД, Њемачкој и Кини похађао је и бројне семинаре и курсеве.

Бригадни генерал Радован Илић, нови командант Оперативне команде након Војне гимназије завршио је Војну академију, Командно-штабну школу, Школу националне одбране, а потом и Високи стидиј безбједности и одбране у Београду. Поред бројних семинара има и завршене курсеве руског и енглеског језика. Његов замјеник за операције, бригадни генерал Кенан Даутовић, након војне гимназије завршио је Војну академију и Ратну ваздухопловну академију у Турској. Њему војни позив није био довољан, па је на Факултету политичких наука у Сарајеву након звања магистра стекао и титулу доктора наука. Завршио је низ курсева и семинара у Турској, Њемачкој, Италији, швајцарској, Украјини, Белгији па и у Гани међу којима су и курс енглеског и турског језика.

Нови замјеник команданта Оперативне команде за ресурсе бригадни генерал Томо Коленда након школе резервних официра у Загребу завршио је и официрску и командно-штабну школу. На Факултету политичких наука у Сарајеву потом је стекао и титулу дипломираног политолога из области безбједности. У Загребу је завршио и Ратну школу, а похађао је и бројне курсеве и семинаре у Њемачкој и Финској и курс енглеског језика.

Бригадни генерал Марко Стојчић који ће бити командант Команде за подршку завршио је војну академију, али и Економски факултет у Мостару и има звање магистра економских наука. Његов замјеник за операције бригадир Зоран Дуновић након Војне гимназије у Мостару завршио је Војну академију у Београду, Генералштабну и Школу националне одбране и има звање дипломирани официр - пилот авиона. Пилотирао је авионом "орао" и носилац је златне летачке значке. Усавршавао је и стране језике и говори руски и енглески, а завршио је и курс за пробног пилота. Занимљиву биографију има и његов замјеник за ресурсе бригадир Русмир Мрковић. Он је завршио Војну академију у Београду, али и Факултет спорта и тјелесног васпитања у Сарајеву гдје је стекао звање доктора наука. Похађао је разне курсеве у Њемачкој, Малезији, Мађарској и Италији, а судио је и утакмице фудбалске Премијер лиге БиХ.

Нови командант Шесте пјешадијске бригаде, бригадир Радован Јовић након средње грађевинске школе у Београду је завршио Војну академију, прошао командно-штабно и генералштабно усавршавање, те завршио високе студије безбједности и одбране. Говори енглески и њемачки језик. Бригадир Здравко Резо, који је постављен на дужност команданта Четврте пјешадијске бригаде завршио је у Загребу завршио Ратну и Заповједно стожерну школу, а има и титулу дипломираног инжењера грађевине стечену на Грађевинском факултету у Мостару. Као и већина његових колега говори енглески језик.

Нови командант Пете пјешадијске бригаде бригадир Емир Клико након војне гимназије и Војне академије у Београду завршио је и Командно-штабну академију и Ратни колеџ у Истанбулу. Годинама је учио турски и енглески језик. Бригадир Мирсад Ахмић, који је постављен за генералног инспектора у Генералном инспекторату Министарства одбране БиХ након војне гимназије у Мостару завршио је Војну академију, а потом и Факултет одбране и безбједности у Сарајеву. У Турској је завршио Ратну академију и Академију турских оружаних снага, а потом и постдипломски студиј у Белгији. Говори енглески, турски и руски језик.

Мандат

Мандат новоименованим руководиоцима у Оружаним снагама БиХ почиње 1. марта. Сви су постављени на дужност на период од четири године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана