Генерал Илија Бранковић за “Глас Српске” о новој књизи “Тузланска капија - режирана трагедија”: Истина не може да буде сакривена довијека

Ведрана Кулага
Генерал Илија Бранковић за “Глас Српске” о новој књизи “Тузланска капија - режирана трагедија”: Истина не може да буде сакривена довијека

Београд - Не може се довека од света сакривати све што би неко хтео да сакрије. Генерал Војске Републике Српске Новак Ђукић није крив за злочин на Тузланској капији, а нови докази разоткривају све лажи и подметања у овом предмету.

Изјавио је то јуче за “Глас Српске” генерал Илија Бранковић, аутор књиге “Тузланска капија - режирана трагедија”, која ће данас бити представљена у Београду, а у којој су објелодањени подаци за које одбрана тврди да говоре да генерал Ђукић није одговоран за злочин у Тузли 25. маја 1995. године, због којег га је Суд БиХ осудио на 20 година затвора.

Тада је усмрћена 71, а више од 180 особа лакше и теже рањено. За узрок је проглашена граната испаљена из топа калибра 130 милиметара, за који је речено да је припадао ВРС, те да је наредбу за гађање издао генерал Ђукић као командант “тактичке групе” на Озрену.

Бранковић је нагласио да су у овом издању обрађени нови детаљи и докази који до краја разоткривају како је и шта спремано.

- Нова књига разоткрива лажи које су подметнуте да би се појединац, за којег је тада процењено да је опасан, искључио из друштва. Проглашен је зликовцем на основу лажних и подметнутих доказа, са мртвима који су накнадно довезени. Свака глупост на суду је примљена као материјална истина. Злочин није учинио онај за кога се то говори. Нови подаци су показали да не само да то није могло да буде урађено са тог места, већ није могло уопште. Тамо где је пала граната није погинуо нико, већ су погинули и разнесени на далеко већим удаљеностима и већина има ознаке као да је ушла у минско поље - рекао је Бранковић.

Лажи се, додао је, толико нагомилало да би свако ћутање било грех без преседана.

- Мора се рећи да ова лаж једном буде прекинута. Нажалост, прошло је пуно времена, тешко то иде и у том смислу ми настојимо па, колико год можемо са својим способностима, радимо - закључио је Бранковић.

У Ђукићевом тиму одбране кажу да генерал Илија Бранковић у другој књизи о масакру на Тузланској капији свједочи о детаљима које је Суд БиХ кривотворио, прећутао или преиначио. Поручили су да неће престати да се боре да презентују истину о трагичном догађају на Тузланској капији.

- Бранковић на основу нових аргумената који су доступни тиму одбране не само што егзактно анализира налазе експерата, већ прави паралелу тих налаза са тврдњама вјештака тужилаштва и наставља да експлицитно разоткрива све манипулације, подметања и кривотворења којим се служио суд БиХ у процесу против генерала Новака Ђукића - истакли су у тиму за одбрану генерала Ђукића.

Суд БиХ је, како су истакли, на основу доказано лажних налаза вјештака тужилаштва доктора Берка Зечевића, пресудио и казнио генерала Ђукића 2014. године на 20 година затвора, а да при томе ничим није доказао да је генерал издао наредбу, ни усмено ни писаним путем, за дејство јединици у чијем су саставу били топови овог калибра. Зато је донесена одлука да накнадно буду извршене експертизе на војном полигону Никинци, којима су експерти из Србије, Републике Српске, Чешке, Француске и Израела непобитно установили да узрок трагедије није граната испаљена из топа 130 милиметара, да је ријеч о терористичком акту, односно да је експлодирало више синхроно активираних експлозивних направа.

Француски експерт Пјер Лорен своју експертизу завршава реченицом - “На тргу Тузланска капија није експлодирала граната калибра 130 милиметара, нити било каква граната” и осигурава експертизу на два милиона долара уколико би је неко оспорио.

Процес

 

Новак Ђукић ухапшен је 2007. године, а Суд БиХ га је двије године касније осудио на 25 година затвора. Он је 2014. године пуштен из затвора након што је Уставни суд БиХ укинуо ту пресуду, да би га Суд БиХ у јуну те године осудио на 20 година затвора. Ђукић се налази на лијечењу у Београду, гдје је Виши суд неколико пута одгађао рочиште и разматрање преузимања извршења казне због недостављања документације из Суда БиХ коју је затражила одбрана и његовог здравственог стања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана