Галић: Гранична полиција двије деценије у борби против прекограничног криминала

Срна
Галић: Гранична полиција двије деценије у борби против прекограничног криминала

САРАЈЕВО - Гранична полиција БиХ данас обиљежава 20 година рада, а њен директор Зоран Галић поручује да су једна од једна од најбитнијих карика у борби против свих облика прекограничног криминалитета.

“Од почетка године до данас спријечено је више од 3.500 особа од покушаја илегалног преласка границе”, навели су из Граничне полиције.

Из Граничне полиције су навели да су илегалне миграције један од највећих изазова с којима се суочавају, а ове године то је и пандемија вируса корона.

Упркос мањку људства и опреме, Гранична полиција БиХ наводи веома добре резултате у борби против та два највећа проблема.

Посљедњих мјесеци, када је била највећа борба с вирусом корона, припадници Граничне полиције су, како наводе, на свим прелазима били распоређени у тимове, а сталном комуникацијом и координацијом са сусједним земљама проводила је мјере из своје надлежности с циљем сузбијања ширења вируса.

Галић је рекао да су бројне успјешне акције Граничне полиције БиХ резултат спремности њених службеника, квалитетне организације и увезаности свих теренских канцеларија, као и сарадње с другим полицијским агенцијама у БиХ и сусједним земљама.

Он је захвалио свим припадницима за допринос развоју ове полицијске агенције, те поручио да наставе да раде поштено и одговорно.

“Понекад није нимало једноставно и суочавамо се с великим изазовима, наилазимо на многобројне препреке, али након свега, немјерљиво је задовољство знати да дајемо велики допринос за сигурност свих људи и заштиту границе БиХ”, навео је Галић.

Припадници Граничне полиције БиХ су током 20 година открили 10.646 особа за којима су расписане потјернице, објаве о несталим особама и захтјеви за лоцирањем, а које су имале мјеру лишење слободе и лоцирање.

Међу њима било је пресуђених и осумњичених за најтежа кривична дјела тероризам, убиство, ратни злочин против цивилног становништва, кријумчарење људи, неовлаштен промет дроге, разбојништво, кривотворење новца, насиље у породици и други.

Гранична полиција БиХ подсјећа да сваке године свечано обиљежи 6. јун, датум када је почео оперативни рад ове полицијске агенције, али ће због епидемиолошких мјера обиљежавање свог дана пролонгирати до даљег.

У саопштењу се подсјећа да је Гранична полиција БиХ прва мултиетничка полицијска агенција У БиХ и да се налази у саставу Министарства безбједности у Савјету министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана