Форто и Бутковић потписали додатак споразуму о одржавању мостова

Срна
Форто и Бутковић потписали додатак споразуму о одржавању мостова

ЗАГРЕБ - Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Един Форто и министар мора, промета и инфраструктуре Хрватске Олег Бутковић потписали су данас у Загребу додатак споразуму о одржавању и реконструкцији мостова на граници у вези са одржавањем моста Свилај и моста преко ријеке Саве код Градишке, које су заједнички градиле Хрватска и БиХ.

Форто и Бутковић су са сарадницима одржали билатерални састанак на којем су разговарали о сарадњи двије земље у подручју транспортне инфраструктуре, изградњи моста Брчко-Гуња и реконструкцији мостова, завршетку коридора "Пет це" на подручју обије земље, проблемима превозника у одвијању транспорта теретних возила, те унапређењу жељезничке инфраструктуре.

Форто, који је са делегацијом Министарства данас боравио у радној посјети Хрватској, истакао је да не постоји симболичнија прича о сарадњи од градње мостова, једне од главних тема данашњег састанка, саопштено је Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара.

"Пут БиХ у ЕУ пролази кроз Хрватску и ми морамо отворити своје границе према вама. Убрзање промета, људи, идеја и робе између Хрватске и БиХ кључни је задатак у наредном периоду", навео је Форто.

Он је додао да очекује сарадњу и помоћ, али и интензивирање разговора о унапређењу жељезничке инфраструктуре.

Бутковић је рекао да су имали веома добру сарадњу са свим министрима до сада.

"Иза нас је заиста велики посао који смо заједнички направили, а данас смо прошли све оно што смо направили и све оно што ћемо направити заједничким снагама успјешно, као и до сада", нагласио је Бутковић.

Он се осврнуо на заједничке пројекте, мост Свилај и мост Градишка, као и на пројекат обнове старог моста у Брчком, вриједног четири милиона евра, којег би обје земље финансирале са педесет одсто.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана