Формиран предмет против Золака

Срна
Формиран предмет против Золака

БАЊАЛУКА - Предмет против директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александра Золака данас је формиран у Окружном јавном тужилаштву Бањалука, саопштено је из ове правосудне институције.

Како је наведено, предмет је након формирања предат поступајућем тужиоцу на даљи рад.

Влада Републике Српске упутила је у петак кривичну пријаву Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци против Золака због извршеног кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења из Члана 315 Кривичног законика Републике Српске.

У пријави се, између осталог, наводи да Золак већ дужи период почев од 24. септембра ове године у континуитету користи сваку прилику укључујући медијски наступ на територији Републике Српске и БиХ како би износио нетачне, двосмислене и непровјерене информације, као и информације супротне утврђеном чињеничном стању од стручних институција у вези са употребом кисеоника у болницама и другим здравственим установама у Српској у смислу да се умјесто кисеоника који има медицинска својства за лијечење пацијената користи индустријски кисеоник.

"Пријављени је износио ове неистине иако је Влада Републике Српске одмах након појављивања у јавности поменутих дезинформација ангажовала референтну лабораторију из Србије која је извршила узорковање кисеоника који се користи у медицинским установама у УКЦ Бањалука и болници у Приједору, а да су резултати анализе и испитивања јасно показали да се у обје здравствене установе користи кисеоник који испуњава све прописане услове за лијечење пацијената и чак да има већи проценат медицинских карактеристика и својстава од оних који су стандард у фармакологији и медицини", саопштено је из Владе Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана