Филиповић: Објективно и непристрасно презентована истина која руши мит

Срна
Филиповић: Објективно и непристрасно презентована истина која руши мит

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Извјештај независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године представио је истину непристрасно и на основу чињеница, којом се руши пласирани мит, рекла је Срни предсједник братуначке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Радојка Филиповић.


Филиповићева је указала на чињеницу да међународно и домаће правосуђе не процесуира предмете ратних злочина гдје су жртве Срби како мит који су пласирали не би пао и не би се доказао геноцид над Србима на овим просторима.

“Истина је потребна и Србима и Бошњацима. Истина је да су на овим просторима страдали и Срби и Бошњаци, истина је да је огромна одговорност међународне заједнице јер није спријечила ове крваве догађаје и истина је да су само Срби осуђени за злочине, али не и Бошњаци”, истакла је Филиповићева.

Она је невела да се на овим просторима годинама пласирају неистине или полуистине о догађајима у и око Сребренице у периоду од 1992. до 1995. године.

“Тај период рата и послије рата ишао је на руку муслиманима или Бошњацима, како се данас зову”, рекла је Филиповићева.

Она је констатовала да су они добили медијски рат и да су “бетонирали тај мит о Сребреници као мјесту у коме су убијани само припадници Бошњака, а Срби су етикетирани као злочинци”.

“Ми не умањујемо њихове жртве, али свједочимо на основу чињеница и доказа да су овдје на овим просторима од ж92. до ж95. године Срби систематски и плански убијани и да злочини над Србима на овим просторима имају све елементе геноцида”, рекла је Филиповићева.

Она је нагласила да је истина да нема правде за српске жртве, а истина је предуслов за мир, суживот и толеранцију на овим просторима.

“Та истина је садржана у Извјештају независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији. На крају моја порука је да прихватимо истину, да се за истину сви боримо без обзира ком народу припадамо”, поручила је Филиповићева.

Коментаришући наметање “закона” о забрани негирања геноцида одлазећег високог представника Валентина Инцка, Филиповић је рекла да ниједан наметнути закон није добар нити проводив, па тако и Инцков.

“Сигурно неће бити проводив на цијелој територији БиХ”, констатовала је Филиповићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана