Филе најавио нови приступ западном Балкану

Срна
Филе најавио нови приступ западном Балкану

Лондон - Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе поручио је данас да државе западног Балкана треба да искористе овај тренутак, када Европа показује прве знаке изласка из кризе и привуку више инвестиција.

"Чињеница да су се овдје окупили лидери региона, актуелни и потенцијални приватни и јавни инвеститори, те представници међународне заједнице и међународних финансијских институција, показује колико је важно повећање инвестиција за региону", изјавио је Филе на конференцији Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/, која је одржана у Лондону.

Филе је најавио нови приступ ЕУ према овом дијелу Европе, чији ће главни циљ бити економске реформе и развој.

"Желимо да наставимо да подржавамо овај регион у суочавању са изазовима стварања радних мјеста, повећању конкурентности и подстицању економског раста. У протеклих пет година и у ЕУ смо били суочени са истим изазовима", навео је Филе.

Филе је нагласио да напори ЕУ у борби против кризе већ дају резултате.

Он је додао да ниједна од држава западног Балкана нема функционалну тржишну економију.

Према његовим ријечима, Европска комисија планира да покрене разговоре са државама региона о макроекономској, фискалној и финансијској стабилности.

"Дијалог ћемо базирати на националним реформским програмима, а резултат би требало да буде заједнички сет препорука за сваку земљу. Заједно са Међународним монетарним фондом даћемо техничку помоћ у провођењу препорука", изјавио је Филе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана