ФБиХ слави улазак у рат

Жељка Домазет
ФБиХ слави улазак у рат

Бањалука, Сарајево - Обиљежавање 1. марта као дана независности БиХ вријеђа српски народ и Српску, поручили су званичници РС.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић оцијенио је да је обиљежавање 1. марта, који је представљен као дан независности БиХ, тежак фалсификат историјских чињеница, противно било ком уставном и законском акту ове земље.

- Прослава 1. марта као дана независности БиХ није ни уставна ни законита, јер никада није усвојен закон о празницима на нивоу БиХ. За органе и институције РС 1. март је дан када је донесена нелегитимна одлука о изласку тадашње СР БиХ из Југославије прегласавањем српског народа, послије чега је дошло до трагичног сукоба и грађанског рата у БиХ. У памћењу српског народа трајно је присутно сјећање да је тога дана код Старе православне цркве на Башчаршији у центру Сарајева убијен српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, чиме је Србима послата недвосмислена порука каква их будућност чека у тако замишљеној држави - истакао је Чубриловић.

Премијер РС Жељка Цвијановић наглашава да је 1. март тужан и трагичан датум за српски народ на овим просторима и да су догађаји који су се тада десили, одржавање референдума и убиство српског свата на Башчаршији били увод у рат.

- То није празник цијеле БиХ и чињеница да је данас празник само у једном њеном дијелу довољно говори о БиХ - рекла је Цвијановићева наводећи да је за њу празник 9. јануар - Дан Републике и да ће РС наставити славити своје празнике.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић изјавио је да 1. март не може бити празник за српски народ, јер је он асоцијација на убиство српског свата и на одлуку на основу које се мимо воље тог народа одлучивало о судбини БиХ. Предсједник РС Милорад Додик рекао је у недјељу да је за РС неприхватљиво обиљежавање 1. марта као било каквог дана у вези са БиХ.

- То није датум који је усвојен као празник, нити се слави на нивоу БиХ или на нивоу РС, а његова прослава је гурање прста у око српском народу и Српској - каже лидер ДНС-а Марко Павић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић каже да за РС данашњи дан није празник, већ датум када је запаљен ратни фитиљ. Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић сматра да 1. марту не треба придавати значај и игнорисати његово обиљежавање. Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић истиче да оне који су иницирали и спровели референдум 1992. и тиме проузроковали рат треба процесуирати пред правосуђем.

Мастиловић

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић каже да је злочин на Башчаршији, који се догодио 1. марта 1992. године, био само једна од трагичних манифестација вијековима таложене и стално изнова потхрањиване мржње према Србима.

- То је била и варница која је запалила већ спремно буре барута у БиХ - истакла је Мастиловићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана