ФБиХ оштетила Српску за 1,2 милијарде марака

Драгана Орловић
ФБиХ оштетила Српску за 1,2 милијарде марака

Бањалука - Фонд за пензијско и инвалидско осигурање РС претрпио је од 2005. до краја јула ове године финансијску штету од чак милијарду и 223,2 милиона марака на име исплате корисника који су пензију до 1992. зарадили на простору садашње ФБиХ.

Рекли су то “Гласу Српске” у овом фонду, гдје објашњавају да се тај губитак рачуна од маја 2005. године, када је поднесена прва тужба против Федералног завода ПИО/МИО за преузимање на исплату свих пријератних корисника.

Након вишегодишњег судског спора Фонда ПИО Српске и Федералног завода ПИО/МИО о преузимању на исплату пријератних корисника права на пензију, који су право остварили до 30. априла 1992. године на подручју садашње ФБиХ, федерални завод почео је преузимати ове кориснике тек у фебруару 2013. године. Од тада па до краја прошле године преузели су свега 299 корисника, што потврђује да се тај процес одвија споро.

- Због различитих опструкција и компликоване администрације веома мали број корисника враћен је на исплату код Федералног завода - истичу у Фонду ПИО РС.

Посебно забрињавајући је податак да је предратних корисника који су право на пензију остварили на подручју садашње ФБиХ некада било 38.000, а данас их је преостало само 13.028.

Ријеч је углавном о старијој генерацији, којих је од 2007. до краја јула ове године умрло 25.000, што представља, како истичу у Фонду ПИО РС, својеврсно биолошко изнуривање те категорије становништва.

- Сваког мјесеца издвајамо око пет милиона марака за исплате преосталих 13.028 предратних корисника, у супротном би сви остали без пензија - наглашавају у Фонду ПИО РС и подсјећају да је раније тај износ био већи јер је било и више корисника.

Из Фонда подсјећају да је овај процес почео на основу пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету “Шекеровић и Пашалић против БиХ”, од марта 2011. године, којом је наложено ФБиХ да отклони изворе дискриминације и промијени своје пензијско законодавство да омогући повратак на исплату код Федералног завода ПИО/МИО повратницима из Српске у ФБиХ.

Након 16 мјесеци од тога, и након три пријаве које су због неспровођења пресуде “Шекеровић и Пашалић против БиХ” Комитету за надгледање спровођења пресуда суда у Стразбуру подносили Фонд ПИО и Удружење пензионера Српске, у јуну 2012. донесен је Закон о измјенама и допунама Закона о ПИО ФБиХ, а потом у октобру 2013. и Правилник о остваривању права, те Федерални завод тек у фебруару 2013. године почиње са преузимањем на исплату пријератних корисника права на пензију.

Исплата према мјесту зараде

Фонд ПИО Републике Српске инсистира на поштивању принципа исплате пензије према мјесту зараде или мјесту посљедњег осигурања.

- То је универзални принцип у пензијском осигурању у цијелој Европи и свијету и морао би се и код нас примјењивати - нагласили су у овом фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана