ФБиХ одбија обавезу из Дејтона

Ведрана Кулага
ФБиХ одбија обавезу из Дејтона

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Руководство федералног парламента одбило је јуче позив Народне скупштине да поново буду покренути разговори у вези са маркирањем граничне линије између ентитета, а из Републике Српске је наглашено да такав став ФБиХ представља кршење Дејтона.

Одређени разговори о обиљежавању граничне линије између Српске и ФБиХ почели су непосредно након завршетка рата и потписивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ у чијем Анексу два пише да стране треба да формирају заједничку комисију у вези са овим питањем.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у понедјељак закључке о антидејтонском дјеловању Уставног суда БиХ. У једном од њих је Влада РС задужена да настави раније започете преговоре са Владом ФБиХ с циљем дефинисања граничне линије између Српске и ФБиХ у складу са Дејтонским споразумом. Негативан одговор поново је стигао из ФБиХ. Колегијум Представничког дома Парламента ФБиХ јуче је, одбио позив парламента РС за дефинисање граничне линије, а у образложењу пише да у складу са Анексом два нема границе између ентитета, већ међуентитетска линија која има искључиво административни значај.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић изјавио је да ФБиХ није, нити ће икада учествовати у било каквим разговорима који се тичу ентитетске линије. Са директорицом Управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске Босиљком Предраговић јуче нисмо успјели да ступимо у контакт, а бивши директор те републичке институције Тихомир Глигорић за “Глас Српске” се присјетио да је РУГИП још 2011. године покушао са колегама из федералне Управе за геодетске и имовинско-правне послове да направи помак у вези са маркирањем међуентитетске линије.

- Направили смо, како смо је назвали, “Плаву књигу”. Дали смо је и њима на увид и рекли да пусте политику, а да с правног и стручног аспекта кажу шта мисле о томе. Нису имали, у стручном смислу, примједби на начин како смо по дејтонској линији утврдили прецизност податка који није био ни на чију штету, већ у омјеру 49 наспрам 51 одсто - рекао је Глигорић.

На папиру, закључио је, постоји све, али је потребна воља.

- Били смо тада на добром путу да, као струка, станемо иза тога. Политичко Сарајево је сада дигло галаму, уз опаске да се треба држати Дејтона. У реду, вратимо се на Дејтон, формирајмо комисију, а у технолошком смислу све геодетске управе имају опрему које могу са милиметарском прецизношћу да ураде посао и не видим разлог да се та обавеза не заврши - истакао је Глигорић.

На позиве није одговарао ни директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Жељко Обрадовић. У НАТО штабу у Сарајеву за Срну су казали да у складу с Анексом два, ФБиХ, Српска и БиХ имају обавезу да успоставе заједничку комисију која треба да састави договорени документ који садржи прецизан технички опис међуентитетске линије разграничења.

ЕУ и САД

Портпаролка Делегације ЕУ и Канцеларије специјалног представника ЕУ у БиХ Јамила Миловић-Халиловић рекла је Срни да ЕУ подржава суверенитет, територијални интегритет и политичку независност БиХ, а неповредивост граница остаје темељни принцип за Унију. На питање да прокоментаришу изјаву федералног премијера те да ли то захтијева санкције јер представља кршење Дејтона, како је објавила Срна, послали су одговор портпаролке у којем нема одговора на то питање. Да не могу коментарисати питања о дефинисању граничне линије поручили су и из америчке амбасаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана