Фазлић: Уколико крене стампедо миграната у Бихаћ, биће још Вучјака

Срна
Фазлић: Уколико крене стампедо миграната у Бихаћ, биће још Вучјака

Сарајево - Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић упозорио је надлежне да ће, уколико у овај град крене стампедо миграната, о којима нико неће водити рачуна, отворити још пет кампова Вучјак.

Фазлић је нагласио важност присуства Делегације ЕУ, Европске комисије и међународних организација, без којих би, како је рекао, стање било хаотично.

“Треба да сви будемо професионални и брзо наставимо успјешну досадашњу сарадњу. Исто тако, морам упозорити све актере процеса како нећу оклијевати с отварањем нових Вучјака уколико Бихаћ буде поново изложен несносном притиску миграната и у томе препуштен сам себи”, поручио је Фазлић.

Премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић, градоначелници и начелници општина у Унско-санском кантону нагласили су данас на састанку значај и успјешност досадашње сарадње са Европском комисијом и међународним организацијама, али и поновили да је интерес грађана тог кантона увијек на првом мјесту због чега се бескомпромисно инсистира на затварању прихватних центара “Бира” и “Мирал”.

“Бићемо максимално професионални у даљем поступању, међутим свима мора бити јасно да Унско-сански кантон неће бити двориште рјешавања проблема миграција у овом дијелу Европе. Нећемо се бавити никаквим препискама, него ћемо, у складу са уставним овлаштењима, бринути о интересима и безбједности наших грађана”, истакао је Ружнић.

Он је напоменуо да је затварање “Бире” и “Мирала” наложено још на заједничком састанку у Бриселу, гдје је наглашено да прихватним центри не смију бити у приватним објектима.

Јасно је дефинисано како ће се процес коначног затварања “Бире” одвијати у двије фазе и да је заправо већ почео.

Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић истакао је да су у протеклом периоду извршили блокаду овог прихватног центра тако што су смањили број корисника услуга са 2.100 особа, на тренутних 650 миграната.

“У првој фази даљег процеса измјештамо малољетнике, након чега ћемо негдје око 400 људи премјестити у прихватни камп на локалитету Липа. Надам се да ћемо све врло брзо завршити, те професионалним дјеловањем и уз подршку међународних организација напокон затворити неуслован и непожељан камп у центру Бихаћа”, рекао је Кљајић.

Политички представници Унско-санског кантона истрајни су и у захтјеву за измјештање малољетних лица без пратње у прихватне центре ван тог кантона, преносе федерални медији.

Кантонални министар здравства Нермина Ћемаловић изјавила је да су већ у комуникацији с надлежнима за прихватне центре Дује и Салаковац, гдје желе измјестити 150 малољетника који немају адекватне услове за живот у центрима на подручју Унско-санског кантона.

“У жБириж и жМиралуж тренутно имамо 23 дјеце до 15 година, што је недопустиво. Заиста би неко требао размислити о овом великом проблему, који је наравно поново остављен нама у кантону”, напоменула је Ћемаловићева.

На састанку је наглашена важност заједничког наступања и дјеловања у овој ситуацији, али и увјерење како овај пут неће изостати подршка и сарадња Министарства безбједности у Савјету министара и ресорног министра Фахрудина Радончића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана