Фазлић: Контролом границе, реадмисијом и расподјелом терета мигрантске кризе смањити притисак на Бихаћ

Анадолија
Фазлић: Контролом границе, реадмисијом и расподјелом терета мигрантске кризе смањити притисак на Бихаћ

БИХАЋ - Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић подсјетио је да мигрантска криза у овом граду траје већ три године, да не траје од децембра прошле године “с овим питањима која смо имали око Бире и Липе”.

 “Преко 30 хиљада миграната је прошло кроз Бихаћ. У Бихаћу је до сада било пет или шест мигрантских центара, сад имате мигрантски центар 'Борићи', мигрантски центар у хотелу 'Седра', била је 'Бира', 'Вучјак', ту је 'Липа' и сад имате у напуштеним просторима у граду Бихаћу око хиљаду миграната.

Дакле, сад на простору Бихаћа има око три хиљаде миграната”, рекао је Фазлић.

Грађани Бихаћа и Бихаћ, подсјетио је Фазлић, се три године носе с тим проблемом, буквално сами без адекватне помоћи с државног нивоа. Фазлић је указао и на значај помоћи међународних организација и финансијску помоћ Европске комисије.

Подсјетио је да је у кампу “Борићи” тренутно око 400 миграната, у хотелу “Седра” од 400 до 500, на “Липи” око хиљаду и у напуштеним просторима, према посљедњим подацима полиције и УНХЦР-а, има их између 750 и хиљаду.

Управљање кампом “Липа” и координацију, како је рекао, преузело је Министарство сигурности Босне и Херцеговине, односно Служба за послове са странцима БиХ.

Ради се о условима смјештаја у шаторима док се не остваре услови да се смјесте контејнери на стару локацију кампа.
Нагласио је да се “нажалост ми у Бихаћу бавимо посљедицама мигрантске кризе, мигрантског таласа”.

“Град Бихаћ је изложен на тај начин да када проблем дође до нас ми ни на који начин не можемо да утичемо на њега”, рекао је Фазлић изразивши наду да ће рута преко Турске, Грчке, Србије и БиХ постати мање интересантна за мигранте.

Изразио је наду да ће источна граница БиХ бити боље контролисана и да ће се вршити поступак реадмисије, да ће се мигранти враћати у земље из којих су дошли и да ће унутар државе БиХ бити изграђено више мигрантских центара који ће смањити притисак на град Бихаћ и Велику Кладушу посебно у зимским мјесецима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана