Европском парламенту предложена резолуција о реформи Уставног суда БиХ, затражено да странци оду

ГС
Европском парламенту предложена резолуција о реформи Уставног суда БиХ, затражено да странци оду

БРИСЕЛ - Француски посланик Жили Лешанте упутила је у Европски парламент Приједлог резолуције о реформи Уставног суда БиХ у којој се залаже за престанак мандата страним судијама, преноси Српска инфо.

С обзиром на "недостатак непристраности међународних судија", она је предложила реформу суда тако што ће их замијенити судије из БиХ.

Такође, тражи да предсједник Европског парламента ову резолуцију прослиједи Предсједништву БиХ, Канцеларији високог представника у БиХ, Савјету и Европској комисији.

Како је саопштено из Европског парламента, Лешанте у преамбули резолуције наглашава да Устав БиХ, који је произишао из Дејтонског споразума (склопљеног 1995.) предвиђа успостављање Уставног суда састављеног од девет чланова, од којих четворицу бира Федерација БиХ (два Хрвата и два Бошњака), двојицу именује Република Српска, док су три члана страни држављани, које именује предсједник Европског суда за људска права.

- Те међународне судије су се, кршећи начело непристраности, често приклањали на страну бошњачких судија, при чему су српске и хрватске судије постајале мањина, те су тако доносили одлуке на темељу више политичких него правних критеријума, посебно на штету Републике Српске и њене аутономије - пише Лешанте у резолуцији.

Као примјер наводи одлуку Уставног суда БиХ о власништву над пољопривредним земљиштем Републике Српске, која "представља кршење Устава, јер се њоме де факто одузима 3,5 одсто њене територије".

Након што је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одбио закон о избору судија Уставног суда БиХ, које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права, кога су заједно предложили СНСД и ХДЗ БиХ, ово је први пут да се иста тема отвара на високом нивоу.

Подржала СПЦ у Црној Гори

Жили Лешанте долази из партије Национално окупљање, чија је предсједница Марин Ле Пен. За Лешанте, прије овога, јавност у региону је чула почетком 2020. када је јавно подржала Србе и Српску православну цркву у Црној Гори.

- Импресионирана сам и прије свега задивљена протестима подршке Српској православној цркви. Влада Црне Горе усвојила је неправедан закон којим се предвиђа отимање имовине ове институције, јединог истинског представника православне вјере не само у Црној Гори, већ и на цијелом Балкану - изјавила је Лешанте за портал ИН4С.

Додала је да се ниједан предсједник не би усудио да нападне цркву, вјеровање, религију или чак филозофију са истом одлучношћу као што је то урадио Мило Ђукановић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана