ЕВРОПОЛ задовољан, стиже официр за везу

Ведрана Кулага Симић
ЕВРОПОЛ задовољан, стиже официр за везу

БАЊАЛУКА - БиХ и Европска полицијска служба (ЕВРОПОЛ) коначно крећу са успостављањем заједничке контакт тачке за сарадњу, а што је омогућено недавним потписом замјеника министра безбједности БиХ на недостајућу инструкцију, сазнаје “Глас Српске”.

Оперативни и стратешки споразум о сарадњи са ЕВРОПОЛ-ом, који је БиХ потписала још 2016, у фебруару наредне године ратификовао је Европски парламент и Парламент БиХ, чиме је БиХ преузела обавезу успостављања заједничке контакт тачке за сарадњу у којој би оперативне информације са ЕВРОПОЛ размјењивали сви полицијски органи у БиХ.

Јовић је, у вријеме док је позиција министра безбједности БиХ била упражњена, донио Инструкцију о успостављању и функционисању заједничке контакт тачке, која предвиђа да та тачка буде у Министарству безбједности, односно да опрема буде пресељена из Дирекције за координацију полицијских тијела.

То је, с друге стране, изазвало негодовање министра унутрашњих послова ФБиХ Аљоше Чампаре и директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића које желе да контакт тачка за сарадњу буде у Дирекцији, а не у Министарству безбједности БиХ, док је први човјек МУП-а Српске Драган Лукач недавно подвукао да Српска подржава и дијели став Јовића, нагласивши Споразум са ЕВРОПОЛ-ом не предвиђа Дирекцију као мјесто контакт тачке, већ децидирано пише да је то Министарство, адреса Трг БиХ један.

О активностима коју су у протеклом периоду вођење у БиХ по том питању су, како је потврђено “Гласу Српске”, упознати и у ЕВРОПОЛ-у.

- Више информација у вези са даљим корацима на овом плану биће познато ускоро, али је јасно да су испуњени предуслови  да овај, веома важан посао буде завршен и да БиХ почне пуну сарадњу са ЕВРОПОЛ-ом - истакао је наш саговорник.

Са замјеником министра безбједности Недељком Јовићем нисмо успјели да ступимо у контакт, а на његовом становишту, када је ријеч о локацији на којој треба бити смјештена опрема, био је и бивши министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић. Он је, наиме, у допису који је у марту упутио у сједиште ЕВРОПОЛ-а, а у који је “Глас Српске” имао увид, обавијестио колеге у Хагу да је задовољан што је предузео активности за лоцирање смјештаја за заједничку тачку контакта, те додао да је простор адекватно опремљен, спреман за усељење и лоциран на адреси Трг БиХ број један.

Потписивању Оперативног споразума са ЕВРОПОЛ-ом претходили су преговори у сједишту те службе у Хагу, а у преговарачком тиму били су сви  представници полицијских органа у БиХ, укључујући и федерални МУП. Из Српске су раније наглашавали да БиХ мора да има оперативну сарадњу са ЕВРОПОЛ-ом, јер је једина у региону која то још није постигла, а у пакету са успостављењем контакт тачке треба да стигне и официр за везу у Сарајеву, али и да службеник из БиХ оде у Хаг.

Позив

Делегација ЕУ у БиХ позвала је недавно надлежне да подрже успостављање потпуно функционалне заједничке контакт тачке. ЕУ је поздравила и искораке на иницијативу Министарства безбједности БиХ у правцу пуне примјене Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи са ЕВРОПОЛ-ом, уз нагласак да одуговлачење овог процеса већ има озбиљне посљедице за безбједност. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана