Евре шверцују у пеленама и омотима чоколаде

Анита Јанковић Речевић
Евре шверцују у пеленама и омотима чоколаде

Бањалука - Иако Гранична полиција БиХ за шест мјесеци ове године није заплијенила ниједну марку коју су грађани покушали прокријумчарити, незаконит пренос новца преко државне границе није ријетка појава, па су тако граничари лани открили око пола милиона КМ, које су грађани сакривали у дјечјим пеленама, омотима од чоколадица, али и кутијама за лијекове.

У Граничној полицији појашњавају да појединац према ентитетским прописима без пријаве преко границе може да изнесе до 20.000 КМ, док за веће износе путници морају имати одобрење Министарства финансија РС или Министарства финансија ФБиХ. Истичу да се грађани често не придржавају тог правила, те да преко границе настоје да прокријумчаре далеко веће суме од дозвољених.

- Током 2018. године заплијењене су разне валуте у вриједности од 445.501 марку, а у 2017. години 163.159 КМ. Највеће износе новца откривамо на аеродромима у Сарајеву и Тузли, а на незаконит начин новчанице су у протеклом периоду настојали пренијети држављани Италије, Турске, Либије, Шведске, Холандије, Катара, Кине, као и домаћи грађани - навела је портпарол Граничне полиције БиХ Јасминка Мујић и додала да су најчешће одузете валуте еври, амерички долари и шведске круне.

Она је истакла да је највећи износ откривеног новца посљедњих година био 250.000 долара, који је у октобру 2015. настојао да прошверцује држављанин БиХ приликом укрцавања на лет за Беч.

- Једна од већих сума коју су пронашли наши службеници је и 66.550 евра. Тај новац крајем децембра прошле године покушала је пренијети шездесетпетогодишња Италијанка на лету Сарајево - Истанбул. Такође, на граничном прелазу Градишка у октобру 2015. године спријечен је незаконит пренос 47.500 евра. Новац је откривен приликом граничне контроле путничког возила којим је управљао држављанин Холандије, Србије и БиХ - рекла је Мујићева.

Већу суму новца, 40.000 евра, у јуну прошле године преко границе је покушао пренијети и педесетшестогодишњи Турчин, који није имао потребну документацију за пренос новца, а млађег држављанина Либије у мају 2018. гранична полиција је спријечила у кријумчарењу 34.500 америчких долара и 2.500 евра.

Мујићева је појаснила да Гранична полиција новац открива прегледом путника, пртљага, возила, али и уз помоћ специјалне опреме коју посједују за те намјене.

- На аеродрому у Мостару имамо помоћ службеног пса, белгијског овчара Маверика. То је први пас у БиХ који открива новчанице и који је заједно са својим водичем, полицијским службеником Леом Зовком прошао тромјесечну обуку у Француској - додала је Мујићева.

Делегат у Дому народа БиХ Душанка Мајкић каже да појава кријумчарења новца није, нити може бити искоријењена у БиХ, упркос томе што граничари ове године нису заплијенили ниједну марку.

- Иза таквих радњи сигурно стоје неке нове методи којима се Гранична полиција БиХ мора позабавити. Иако ове године није заплијењена ни марка, то не може престати, посебно не у оваквој земљи у коју сви сумњају и вјерују да се то може лако урадити. Кријумчаре охрабрује чињеница да је у неколико наврата то било прилично успјешно урађено - сматра Мајкићева.

УИО

У Граничној полицији БиХ истичу да они само одузму новац, а да о његовој даљој судбини одлучују друге институције.

- Откривени новац, као и његове власнике у даљу надлежност предајемо службеницима Управе за индиректно опорезивање БиХ, те Девизном инспекторату РС - казали су у Граничној полицији БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана