ЕУ: Западни Балкан добиће вакцине, али се не зна ни када ни коју количину

Танјуг
ЕУ: Западни Балкан добиће вакцине, али се не зна ни када ни коју количину

БРИСЕЛ- Лидери земаља чланица Европске уније на сутрашњој видео конфренцији разговараће о солидарности ЕУ са трећим земљма када је ријеч о испоруци вакцина, али се не очекује конкретизација термина, нити количина доза које би могле да стигну на западни Балкан.

- Нема временског оквира за испоруку вакцина трећим земљама. Ситуација је већ довољно компликована унутар ЕУ због проблема у производњи. Наша је намјера да то реализујемо када будемо и сами довољно напредовали - објашањава званичник ЕУ.

Пред сутрашњи састанак ЕУ лидера, који ће се девети пут састати путем видео конфренције посвећене искључиво борби против пандемија ковида-19, наглашавају да земље западног Балкана не треба да сумњају у принцип да ће "ЕУ бити ту за своје партнере" и да ће се залагати да вакцине" као глобално добро стигну до свих којима су потребне".

Из Европске комисије су пред овај састанак поручили земљама западног Балкана да буду "стрпљиве још пар седмица" и да се унутар ЕУ успоставља механизам који би требало да омогући партнерским земљама "приступ дијелу од 2,3 милијарде доза вакцина" које ЕУ обезбиједила кроз заједничку набавку.

ЕУ лидери ће на сутрашњој видео конфренцијји посебан фокус ставити на политичку поруку о озбиљности ситуације услед ширења нових сојева вируса у Европи.

Теме разговора биће и ситуација у призводњи и испоруци вакцина, али и јачање кампања вакцинације у земљма чланицама.

Размотриће се и питање заједничких стандарда када је ријеч о сертификатима о вакцинацији при чему је, као се у Бриселу наводи, одлука о њиховој употреби за евентуална путовања "још далеко".

Видео конфренција ЕУ лидера почеће у четвртак у 18 часова, а не очекују се писани закључци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана