ЕУ враћа странце у правосуђе БиХ

Дарко Момић
ЕУ враћа странце у правосуђе БиХ

САРАЈЕВО - Специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер јуче је практично открио да Европска комисија жели да врати странце на одређене позиције у правосуђу БиХ.

Представљајући Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ извјештај Европске комисије о БиХ за 2020. годину, у којем је исказано разочарање због изостанка напретка у правосуђу, Сатлер је истакао да је у извјештају врло јасно наведена хитна потреба спровођења робустног и независног система провјера интегритета за све носиоце правосудних функција.
- Да би се одговорило на очекивања грађана, такве провјере треба да буду попраћене спољним надзором. С циљем омогућавања тих промјена, потребно је хитно измијенити Закон о ВСТС-у. Свако кашњење у том погледу ће само наштетити БиХ на њеном путу ка ЕУ - наведено је у Сатлеровом саопштењу након представљања извјештаја члановима ВСТС-а.

У саопштењу се даље наводи да је “крајње вријеме за покретање промјена у правосудној култури”.

- Први корак у том правцу јесте успостављање професионалне и одрживе јединице за интегритет у оквиру Секретаријата ВСТС-а, на шта се савјет и обавезао - поручио је Сатлер.

Међутим, наш саговорник одлично упућен у стање у правосудним институцијама каже да је у оквиру ВСТС-а, и то на инсистирање Европске комисије, прије више од два мјесеца формирано Одјељење за интегритет. Он објашњава да то одјељење функционише у оквиру Секретаријата ВСТС-а и да, према постојећој легислативи, има чисто техничке надлежности.

- Одјељење за интегритет задужено је да прикупља имовинске картоне носилаца правосудних институција и слично, али нема надлежност да против њих предузима мјере или санкције. Странци желе од тог одјељења, у којем би у својству посматрача сједили и странци, да направе својеврсну правосудну полицију са задатком да дисциплинује и препада судије и тужиоце. Тиме би се стање у правосуђу вратило 20 година уназад, када су странци сличним методама вршили притисак на носиоце правосудних функција. Најбољи доказ за то је управо њихов приједлог да у Одјељењу за интегритет сједе странци. Иако то не желе јавно да саопште, то је практично потврдио Јохан Сатлер својим ријечима да “провјере треба да буду попраћене спољним надзором” - каже наш извор.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија јуче није одговарао на наше позиве, а у саопштењу ВСТС-а након посјете Јохана Сатлера изразио је захвалност за подршку коју је Европска унија пружила правосуђу БиХ.

- Чланови ВСТС-а сто одсто су посвећени уласку у ЕУ и добијању кандидатског статуса. Заједничка сарадња у реформи правосудног система, с циљем добијања кандидатског статуса наредне године, договорена је након дискусије у којој су чланови ВСТС-а БиХ дали своје коментаре на извјештај и констатације да је неопходна подршка цјелокупне правосудне заједнице реформским активностима које је неопходно реализовати за добијање кандидатског статуса - саопштено је из ВСТС-а.

Суд БиХ

У извјештају Европске комисије, између осталог, се наводи да “реформе у области интегритета које је покренуо ВСТС наилазе на отпор унутар правосуђа, посебно у дијелу који се односи на пријављивање и провјеру имовине носилаца правосудних функција”.

- У јануару 2020. године Суд БиХ је поништио Правилник ВСТС-а о подношењу, провјери и обради финансијских извјештаја судија и тужилаца. Ова одлука озбиљно подрива циљеве реформе правосуђа у области интегритета и доводи у питање непристрасност. У мају 2020. године одлуком Суда БиХ поништени су критеријуми за оцјену рада свих судија и тужилаца и тај преседан представља велики ударац реформи правосуђа - наводи се у извјештају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана