ЕУ упозорила БиХ и запријетила увођењем виза

Г.С.
ЕУ упозорила БиХ и запријетила увођењем виза

Европска комисија упозорила је БиХ и поручила да очекује даљње побољшање када је у питању спречавање илегалних миграција, пренио је Аваз.ба.

Како наводи тај портал, то се наводи у закључку Извјештаја Европске комисије о испуњавању услова за задржавање безвизног режима с државама шенгенског простора.

У Извјештају се у директну везу доводи задржавање безвизног режима и потреба БиХ да побољша граничне контроле, спријечи злоупотребе и активније покрене борбу против организованог криминала.

Додаје се да је БиХ уложила значајне напоре у погледу граничне контроле и подизања свијести јавности кроз циљане информативне кампање о негативним ефектима злоупотребе безвизног режима.

"БиХ је наставила да се суочава с нерегуларним миграцијским изазовима, укључујући проток држављана трећих земаља кроз БиХ ка подручју "Шенген плус". Након повећаног прилива избјеглица и миграната у 2018. и 2019. години власти су ангажовале све расположиве граничаре. Међутим, од власти се захтијева значајно побољшање у управљању границама и миграцијама, укључујући способност пријема и координације између институција на различитим нивоима", наглашено је у Извјештају.

Додаје се да Координационо тијело у Министарству безбједности које је одговорно за праћење миграцијских трендова и дјелује као оперативно сједиште у случају кризе не функционише добро, посебно у погледу додјеле погодних простора за прихватне центре и пресељења тражилаца азила и миграната у расположиви смјештај.

Озбиљни недостаци

"Озбиљни су недостаци у ефикасном приступу тражиоцима азила, а због врло ограничених људских ресурса и оперативних капацитета. Постоје системски недостаци у оперативној сарадњи агенција за спровођење закона, због неусклађености кривичног законодавства у земљи погоршане слабом институционалном координацијом и врло ограниченом разменом обавијештајних података", истиче се.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана