ЕУ у БиХ: Измjена закона искључиво одлука високог представника

ГС
ЕУ у БиХ: Измjена закона искључиво одлука високог представника

САРАЈЕВО- Делегација ЕУ у БиХ саопштила је да је примила к знању одлуку високог представника Кристијана Шмита о измјенама Устава Федерације БиХ и Изборног закона БиХ и истакла да је то била одлука искључиво високог представника.

У саопштењу поводом наметања измјена Изборног закона, које је у изборној ноћи увео високи представник Кристијан Шмит, а које је објављено на сајту Делегације, наводи се да извршна овлашћења високог представника (Бонска овлашћења) треба користити искључиво као крајњу меру против непоправљивих незаконитих радњи.

"Јачање функционалности институција БиХ кључни је приоритет на путу БиХ ка чланству у ЕУ", истиче Делегација ЕУ и додаје да су скоро годину дана ЕУ и САД фацилитирале разговоре о уставној и изборној реформи.

Изражава се жаљење што политичке странке нису успјеле да постигну избалансирани договор о пакету реформи који би свеобухватно одговорио на неријешена питања, укључујући функционалност ФБиХ и Дома народа ФБиХ.

Делегација ЕУ у БиХ наводи да је уставна реформа у дјелу који се односи на Председништво БиХ и Дом народа БиХ и даље хитан и неиспуњен задатак, као и да нису спроведене препоруке у вези са транспарентношћу и интегритетом избора.

Делегација ЕУ додаје да су се лидери политичких странака у БиХ договорили 12. јуна у Бриселу да ће се позабавити тим питањима у року од шест мјесеци након формирања нове власти и позива их да испоштују ту обавезу.

Истиче се да ЕУ вјерује да ће сви политички актери радити заједно како би осигурали брзо формирање законодавне и извршне власти на свим нивоима и да очекује од новоизабраних званичника да преузму пуну одговорност за спровођење амбициозних реформи са циљем унапређења интереса грађана, као и даљег напретка земље на европском путу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана