ЕУ, САД: Отклонити застој у реформи изборног законодавства

Срна
ЕУ, САД: Отклонити застој у реформи изборног законодавства

САРАЈЕВО - Чланови колегијума Представничког дома и Дома народа парламента БиХ данас су на састанку са директором при Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст и специјалним изаслаником САД за изборну реформу Метјуом Палмером изнијели виђења настанка проблема у функционисању и начина отклањања застоја у реформи изборног законодавства.

Током разговора, који представља почетак нове вишедневне мисије посредника из ЕУ и САД у БиХ, оцијењено је да је то један од битних задатака који би требало да допринесе релаксирању укупног стања и враћању нарушеног повјерења међу политичким актерима, али и значајан помак ка стицању већег кредибилитета битног за добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ.

Палмер је данас истакао кључне циљеве које је у овом процесу неопходно постићи, саопштено је из парламента БиХ.

То је стварање услова да грађани БиХ имају прилику да се кандидују за позиције на разним нивоима власти, затим да сваки глас на изборима буде пребројан и једнако важан, потом да се унаприједи снага и функционалност институција у Федерацији БиХ да би ефикасно доприносиле отклањању проблема и на нивоу БиХ, те да се кроз изборно законодавство осигурају иста права за све конститутивне народе.

Ајхорстова је нагласила да јавност БиХ, али и Брисел желе чути поруку да се у овом процесу може успјети и да је у томе потребна широка сарадња са свим међународним актерима али да је кључ ипак у рукама домаћих политичара.

Она је додала да ће са Палмером и сарадницима наредних дана вриједно радити на задатку који подразумијева учешће много актера, те да ће настојати да разговарају са свима.

Учесници састанка данас су изразили наду да ће се кроз компромис пронаћи одговарајућа изборна рјешења и да ће наредни дани допринијети враћању повјерења у изборни процес али и укупној стабилизацији прилика у БиХ.

Заједнички је оцијењено да се ради о компликованом, али не и нерјешивом задатку

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана