ЕУ послала опомену Хрватској

Срна
ЕУ послала опомену Хрватској

Брисел - Европска комисија упозорила је веćину чланица, међу њима и Хрватску, због кашњења у транспоновању две директиве о ауторским правима у национални закон.

Комисија је затражила од 22 државе чланице да јој пруже информације о начину на који су правила Директиве о ауторским правима пренесена у њихов национални закон.

Ове информације су затражене од Аустрије, Белгије, Бугарске, Кипра, Чешке, Данске, Естоније, Грчке, Шпаније, Финске, Француске, Хрватске, Ирске, Италије, Литваније, Луксембурга, Летоније, Пољске, Португалије, Румуније, Шведске, Словеније и Словачке.

Исту информацију Комисија је затражила од 21 члана у вези са Директивом о Интернет телевизији и радију. То су исте државе чланице које су добиле упозорење за прву директиву, само је Данска изостављена.

Слање званичних упозорења први је корак у покретању поступка за кршење закона ЕУ.

Званична упозорења може бити праćена образложеним мишљењем, а ако се тиме не постигне жељени резултат, услиједиćе тужба на суду ЕУ. Циљ две директиве донијете 2019. године је модернизација правила ЕУ о ауторским правима и омогуćавање потрошачима и ауторима да максимално искористе дигитални свијет.

Ове директиве треба да ојачају положај креативних индустрија, омогуćе веćу употребу дигиталних услуга у кључним областима друштва и олакшају дистрибуцију радио и телевизијских програма широм ЕУ. Рок за пренос ових директива у национални закон био је 7. јун 2021.

Наведене државе чланице сада имају два мјесеца да одговоре на писма и предузму потребне мјере. У случају незадовољавајуćег одговора, Комисија може одлучити да изда образложена мишљења.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана