ЕУ: Порицање геноцида противно ЕУ вриједностима

Танјуг
ЕУ: Порицање геноцида противно ЕУ вриједностима

БРИСЕЛ - ЕУ је примила к знању доношење закона у БиХ против порицања геноцида, који је наметнуо високи представник Валентин Инцко, уз констатцију да "ревизионизам и порицање геноцида противрече најосновнијим европским вриједностима".

"Помирење је један од кључних приоритета из Мишљења ЕК које БиХ мора да испуни како би напредовала на свом путу ка ЕУ. У том погледу ЕУ је од почетка била јасна у својим очкивањима, што је недавно речено и у заједничкој изјави шефа диплоамтије ЕУ Жосепа Бореља и комесара за проширење Оливера Вархејија поводом 26. годишњице обиљежавања геноцида у Сребренци", наводи се у изјави портапрола ЕУ.

У изјави се додаје да ЕУ очекује од лидера у БиХ да дјелују "суверено" и да "предузму конкретне кораке у циљу промоције окружења погодног за помирење и превзилажење наслијеђа рата.

У Бриселу и овом приликом понављају своју недвосмислену подршку територјјалном интегритету и суверенитету БиХ, док се политички лидери позивају да се уздрже од употребе запаљиве реторике, подјела и корака који би могли да подрију европску перспективу земље.

Високи представник Инцко данас је наметнуо одлуку која се односи на допуне Кривичног закона Босне и Херцеговине, а којима се забрањује и кажњава негирање геноцида.

Законом који одмах ступа на снагу кажњаваће се они који јавно одобре, порекну, грубо умање или покушају оправдати геноцид, злочин против човјечности или ратни злочин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана