ЕУ одобрила 230 милиона евра за борбу против вируса корона, нема ограничења путовања

Танјуг, Анадолија
ЕУ одобрила 230 милиона евра за борбу против вируса корона, нема ограничења путовања

БРИСЕЛ – Европска унија одобрила је 230 милиона евра за помоћ у борби за сузбијање ширења опасног вируса корона.

Комесар ЕУ уније за управљање кризама Јанез Ленарчич и комесарка за здравство и безбједност хране Стела Кириакидес одржали су конференцију на којој су новинаре у Бриселу информисали о ширењу коронавируса у свијету.

Ленарчич је казао да су случајеви заразе вирусом корона потврђени у 29 земаља и да је ријеч о вирусу од чијих посљедица је преминуло близу 2.600 заражених.

- Чланице ЕУ требају координисано и јединствено дјеловати. Нема више сумње у то да "Ковид-19" представља глобални проблем. Цијели свијет мора сарађивати - казао је Ленарчич.

Истичући да су власти Италије брзо реаговале након појаве коронавируса у тој земљи, Ленарчич је казао да Италија има поуздану инфраструктуру и доста искуства на том пољу.

- ЕУ је одобрио пакет помоћи за борбу против ширења вируса корона од 230 милиона евра - казао је Ленарчич и додао да ће дио средства бити прослијеђен Свјетској здравственој организацији (СЗО), а дио за истраживања која спроводе чланице.

Европска комисија саопштила је данас да Европска унија још не разматра обуставу путовања, односно рестрикције у кретању људи и роба  у оквиру Шенгена, а након избијања епидемије вируса корона у Италији, али да припрема одређене планове.

- О различитим сценаријима попут кординисане суспензије Шенгена тренутно не размишљамо, али радимо на разним плановима о ванредним ситуацијама - изјавио је европски комесар за управљање кризама Јанез Ленарчић.

Повјереница ЕУ за здравство Стела Кириакидес истакла је да би ограничења путовања у шенгенском подручју требало да буду пропорционална и координисана између држава ЕУ и заснована на научним доказима.Према њеним ријечима, Свјетска здравствена организација не савјетује увођење рестрикција ни путовања ни трговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана