Ескобар: Не постоји могућност отцјепљења Републике Српске

Тањуг
Ескобар: Не постоји могућност отцјепљења Републике Српске

САРАЈЕВО - Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић разговарао је са замјеником америчког државног секретара и специјалним изаслаником предсједника САД за западни Балкан Габриелом Ескобаром.

Саговорници су разговарали о европским интеграцијама БиХ и западног Балкана. Специјални изасланик предсједника САД за западни Балкан истакао је да што прије треба извршити интеграцију западног Балкана у ЕУ јер су људи Балкана повезани с Европом у економском и културном смислу.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић истакао је као охрабрујућу чињеницу да проширење ЕУ на западни Балкан није искључено. Заједнички је констатовано да интеграција у ЕУ може бити фактор стабилизације политичких прилика у регији.

Ескобар је изразио пуну подршку суверенитету и терироријалном интегритету БиХ, те да не постоји никаква уставна могућност за отцјепљење Српске. Осудио је најаву потеза члана Предсједништва БиХ из РС који воде ка ескалацији.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић казао је да на провокације Додика се неће насједати, те да строго инсистира само на институционалном одговору и раду Тужилаштва БиХ.

Специјални изасланик предсједника САД за западни Балкан Габриел Ескобар навео је да је управо такав лидерски приступ у рјешавању проблема оно што САД подржавају.

Комшић је упознао специјалног изасланика предсједника САД о полицијској вјежби која ће се одржати сутра у Источном Сарајеву, Добоју и Приједору у којој учествују МУП и Жандармерија РС, те да је јасно како је ријеч о још једном провокативном потезу с циљем производње конфликта, саопштено је из Предсједништва БиХ.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана