Ешалони на окупу за 30. рођендан Српске

Ведрана Кулага Симић
Ешалони на окупу за 30. рођендан Српске

БАЊАЛУКА - Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске, иако је био најављен за Видовдан, неће бити организован у понедјељак, тако да ће ешалони продефиловати центром Бањалуке тек 9. јануара идуће године, када Српска слави 30. рођендан.

Дефиле је, уз свечану академију и додјелу одликовања, посљедњих година саставни дио програма обиљежавања Дана Републике Српске, али је епидемиолошка ситуација ове године промијенила план прославе тог дана. Због пандемије вируса корона 9. јануара, према одлуци Одбора за прославу, на Тргу Крајине у Бањалуци није било дефилеа припадника Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске и представника цивилног сектора. Тада је најављено да ће свечани дефиле бити организован 28. јуна, на Видовдан, датум који је веома важан за српски народ.

У кабинету предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић потврдили су за “Глас Српске” да су планови поново промијењени и да једини разлог лежи у епидемиолошкој ситуацији у Српској у протеклом периоду јер нису могли да изврше потребне припреме, које у нормалним условима трају око два мјесеца, те окупе на једном мјесту све који имају своју улогу у томе.

- Свечани дефиле поводом Дана Српске, у којем учествују припадници Министарства унутрашњих послова и цивилни сектор, неће бити одржан 28. јуна - на Видовдан, како је раније најављивано, због сложености саме припреме организације и поштовања епидемиолошких мјера. Наиме, због епидемиолошке ситуације и мјера предузиманих с циљем заштите здравља грађана није било могуће одржавање припрема, нити учешће цивилног сектора, као саставног дијела свечаног дефилеа, у истим - нагласили су у Палати Републике.

Додали су и да припрема свечаног дефилеа подразумијева учешће у пуном капацитету и кадета МУП-а, који су распоређени у полицијске управе широм Републике Српске на одрађивање обавезног приправничког стажа.

- Узимајући у обзир и да је 28. јуна крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, одлучено је и да јединствено обиљежавање Видовдана буде организовано у манастиру Сасе код Сребренице - закључили су у кабинету предсједнице, уз нагласак да су они опредијељени да дефиле буде, као и до сада, 9. јануара, односно 2022. године.

У оквиру обиљежавања овогодишњег Дана Српске, 9. јануара је одржана свечана академија у измијењеном облику, прилагођена епидемиолошкој ситуацији, додијељене су медаље, одликовања те промовисан филм “Коридор” који говори о једној од најважнијих битака Војске Српске.

Концерт

Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске објелоданило је да ће 28. јуна у вечерњим часовима на Тргу Крајине у Бањалуци бити одржан концерт Полицијског оркестра МУП-а РС. На бини ће уз припаднике МУП-а Српске бити и чланови Умјетничког ансамбла “Станислав Бинички” Министарства одбране Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана