Ерик Нелсон, амерички амбасадор: Нико не нуди БиХ чланство у Алијанси

Жељка Домазет
Ерик Нелсон, амерички амбасадор: Нико не нуди БиХ чланство у Алијанси

Сарајево - Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон рекао је јуче да на нивоу БиХ мора бити формирана власт, али и да је ријеч о земљи којој су потребне бројне реформе те да ће будући напредак, у сваком погледу, зависити од политичке воље.

Америка је, како је поручио, посвећена основама Дејтонског споразума те територијалном интегритету и суверенитету БиХ са два ентитета и три конститутивна народа те додао да већина реформи није успјела због мањка политичке воље.

- Што се тиче Устава и његових реформи биће неопходно да достигне своје тежње у смислу постајања чланице ЕУ. О реформама треба дискутовати у институцијама, а захтијеваће консензус међу ентитетима и три народа, што и дејтонски Устав тражи и захтијева - поручио је Нелсон истичући да ће дејтонски Устав морати еволуирати те да је то познато из одлука судова.

Европа и САД ће, додао је, наставити да организују разговоре.

- Успјех ће зависити од политичке воље лидера у БиХ да буду донесени тешки компромиси да би земља кренула напријед - рекао је Нелсон.

Говорећи о процесу формирања власти на нивоу БиХ, нагласио је да и даље траже начин на који могу помоћи да се омогуће разговори који ће помоћи странкама да дођу до консензуса, како да формирају коалицију те да то раде са кључним савезницима, у првом реду ЕУ.

- Сви сматрамо да власт треба хитно формирати, јер ако не дође до тога то одгађа реформе и напредак који треба услиједити - рекао је Нелсон.

Амерички дипломата је сагласан да у БиХ постоје различита мишљења у вези са НАТО-ом. Сматра да је то питање исувише исполитизовано.

- Чланство се тренутно не нуди. То није оно што се нуди и још не постоји консензус у овој земљи да БиХ жели постати још једна савезница НАТО-а. Сада је понуда савезника у НАТО-у да радимо на одбрамбеним реформама. Разговор о чланству сада је контрапродуктиван. Постоји консензус у вези са партнерством. Пут НАТО-а је дуг. БиХ је напредовала, а колико ће се брзо кретати зависиће од политичке воље и консензуса у БиХ - тврди Нелсон.

Амерички амбасадор је нагласио и да је интеракција са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, који је под санкцијама САД, “донекле ограничена” те да се радује и будућим разговорима.

- Јасно сам му рекао, и свим лидерима широм Републике Српске са којима сам се састао, да су САД предане успјеху оба ентитета - рекао је Нелсон.

Коментаришући чињеницу да је Амбасада САД промптно реаговала када је ријеч о Додику, а да је игнорисала декларацију СДА која је “антидејтонска и антиуставна”, Нелсон је казао да су “били досљедни у одбијању политичке реторике која одмаже и чија је намјера подјела”.

Стиже Палмер

Ерик Нелсон је најавио да ће замјеник државног секретара САД за Европу Метју Палмер наставити са ангажманом у БиХ, а његову сљедећу посјету очекује почетком децембра.

- Доћи ће на сједницу Савјета за примјену мира, али планира и неке посјете и састанке осим тога. Очекујемо да ће значајно вријеме провести овдје - рекао је Нелсон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана