Епископ Сергије: Милошевић не може опраштати у име оних које је Хрватска завила у црно

Срна
Епископ Сергије: Милошевић не може опраштати у име оних које је Хрватска завила у црно

ДРВАР - Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије рекао је да потпредсједник Владе Хрватске из реда Срба Борис Милошевић, који је присуствовао данашњој хрватској прослави у Книну поводом 25 година од злочиначке акције "Олуја", може опраштати у своје и у име Милорада Пуповца, али не и у име оних које су хрватска држава и војска завили у црно, убијајући живот и будућност тамошњих Срба.

"'Олуја' је једна од највећих трагедија нашег народа, рана која не зацјељује, бол која изнова боли. 'Олуја' је етничко чишћење једног народа, злочин без казне, сумрак људскости, али и довршетак Павелићевог наума. Дјело започето 1941. окончано је 1995. године, уз нијемо ћутање Европе, уз скрштене руке Србије, уз незаинтересованост /пре/далеке Русије", истакао је епископ Сергије у својој бесједи објављеној на сајту Епархије бихаћко-петровачке.

Епископ Сергије је навео да је оно мало крајишких Срба скупило своје хиљадугодишње постојање у завежљај и на трактору кренуло на пут за нигдје, да остављени од свих бар спасу голи живот пред најездом неких нових усташа.

"Намјере хрватске државне власти биле су јасне - прогнати све српско становништво, одмах и заувијек, што потврђују Брионски транскрипти. С друге стране, транскрипти Врховног савјета одбране у Београду потврђују потпуну незаинтересованост тадашње југословенске власти да заштити свој народ", истакао је епископ Сергије.

Епископ Сергије је нагласио да су крајишки Срби, у процјепу подивљалог усташтва и српске неслоге, платили погромом, запечативши избјеглиштвом, жељу за слободом, лутајући пустињом остављености као Мојсијев народ по земљи хананској.

Од "Олује" је прошло 25 година, напомиње епископ Сергије, промијенило се много тога, а заправо је све остало исто. Епископ констатује да су Срби у Хрватској на историјском минимуму, а има их тек толико да још могу сахрањивати једни друге.

"Ипак, злочин се не заборавља нити се смије заборавити било ко од 742 убијена војника, било ко од 1.196 убијених цивила, као ни више од 200.000 протјераних", нагласио је епископ бихаћко-петровачки.

Епископ Сергије указао је да Срби у многим селима сјеверне Далмације још живе без струје и воде иако је увелико 21. вијек, а Хрватска - чланица ЕУ, истакавши да је тешко схватити било шта, а понајмање одлазак српских представника у Книн да прославе прогон сопственог народа.

"Још је страшније присуством у Книну дати легитимитет прогону и злочинима. Тај се поступак не може оправдати јер, вјерујем, да огромна већина Срба, ма гдје се налазили, не може схватити властољубиве поступке својих такозваних представника", нагласио је епископ Сергије.

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски истакао је да Срби требају напокон да схвате да су једно и да могу много када брину једни о другима јер, иако су мали народ, могу и морају сачувати себе, те поновио ријечи Николе Пашића: "Срби јесу мали народ, али између Беча и Стамбола већег нема!".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана