Епидемија одрицања од држављанства не престаје

Александар Стојановић
Епидемија одрицања од држављанства не престаје

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Епидемија вируса корона која је зауставила многе процесе у свијету није значајно утицала на “епидемију” одрицања од држављанства БиХ. До краја новембра ове године, пасоша БиХ одреклa су се 2.704 лица, а више од половине одлучило се на овај корак ради стицања држављанстава Њемачке и Аустрије.

Потврђено је то “Гласу Српске” у Министарству цивилних послова БиХ гдје додају да грађани најчешће узимају држављанства других држава због бољих услова за живот, олакшано путовање или олакшане услове за студирање у иностранству.

- У поступку одрицања од држављанства БиХ странке нису дужне да кажу друге разлоге осим чињенице да већ посједују, или да им је загарантовано стицање држављанства друге државе. У неформалним разговорима најчешће наводе као стварни разлог повољнији радно-правни статус, право на посједовање некретнина, олакшано путовање, олакшано студирање у иностранству. Већи број лица која се одричу БХ држављанства је у потпуности интегрисан у срединама у којима живе у иностранству, чак много више него у БиХ. Поједини много боље говоре њемачки, него матерњи језик - истакли су из Министарства.

Иако је овај број знатно мањи у односу на прошлу годину, када се 4.154 лица одрекло држављанства, он је ипак висок узимајући у обзир да су током ове године границе у читавом свијету биле затворене, а путовања махом онемогућена.

Демограф Стево Пашалић истиче за “Глас Српске” да је одлазак становништва из БиХ много већи него што то показује број лица који се одриче држављанства, али да овај податак може бити индикативан.

- Као што видимо, наши држављани највише узимају држављанство Њемачке, Аустрије, затим Швајцарске и скандинавских земаља, а познато је да наши људи управо тамо највише одлазе да раде. Али је њих много више у тим државама, јер у многим случајевима се наши људи не одричу нашег како би узели држављанство државе у којој раде. Тај податак је значајан, јер видимо да те земље у времену пандемије спасавају своје економије, а за то су им потребни радници, али таква ситуација значајно слаби наше привреде - истакао је Пашалић.

Социолог Слободан Марић рекао је да су ови подаци алармантни, ако се узме у обзир да је БиХ земља у којој више људи умире, него што се роди у току године.

- Криза изазвана епидемијом “ковид 19” вирусом, само је привремено успорила тај процес, али га није у потпуности зауставила. Међутим, поставља се питање, да ли ће након престанка епидемије ти процеси бити још више убрзани, ако се узме у обзир да је сложена политичка, економска и социјална ситуација у којој се налази БиХ - рекао је Марић.

Такса

Лица која имају, односно стичу држављанство држава бивше СФРЈ, морају да плате 200 марака административне таксе приликом исписа из матичне књиге држављана. Остала лица која стичу држављанство других држава треба да плате административну таксу од 800 КМ.

- Прошле године се од ових такси у буџет БиХ слило више од 3,5 милиона КМ и то се рачуна као приход - истакли су из Министарства цивилних послова БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана