Емир Диздаревић: Пратићемо сваки корак Хрватске

Ведрана Кулага
Емир Диздаревић: Пратићемо сваки корак Хрватске

САРАЈЕВО - БиХ је кренула добрим путем у јачу борбу против намјере Хрватске да на Трговској гори, у непосредној близини границе између двије земље, одлаже отпад из нуклеарне електране, а наши тимови ће будно пратити и реаговати на сваки њихов корак.

Истакао је то за “Глас Српске” замјеник директора Регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ који ће предводити експертски тим БиХ у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива из електране “Кршко” да би било спријечено  угрожавање здравља око 250.000 становника.

Диздаревић је потврдио да су мјеста у експертском тиму дата физичарима, хемичарима, инжењерима и свима чије ће знање и искуство бити потребно када Хрватска крене са израдом захвата терена за оно што је наумила. За сада је Хрватска, подсјетио је, урадила веома површну стратешку процјену утицаја на животну средину, у коју није ни укључила БиХ и утицај на њу.

То ће, каже, морати да буде промијењено јер то налажу међународне конвенције и прописи који су на снази.

- Мораће у наредним фазама да обрате пажњу на доста ствари. Наш тим ће пратити и европску директиву која је тачно дефинисала шта мора бити испуњено да би се направио такав објекат и смјестила таква врста отпада - рекао је Диздаревић и додао да, према садашњим хрватским пројекцијама, до 2023. године треба да успостави и смјести у складиште радиоактивни отпад ниске и средње активности.

Није искључио могућност и да за нека питања ангажују и интернационалне стручњаке.

- Пратићемо сваки корак Хрватске у вези са њиховом намјером. Како ствари стоје, Хрватска креће у посао и морамо реаговати. Формирање експертског и правног тима за проблематику Трговске горе је стварање добре подлоге како бисмо се супротставили намјерама Хрватске и да са стручног становишта кажемо шта све треба да нам предоче. Било шта да се крене, мора се чврсто доказати. Не смије бити ни трун простора за грешку или пропуст - рекао је Диздаревић и додао да би највише волио да Хрватска одустане од те идеје, али и да је велики посао пред БиХ и свима који ће бити укључени у тај посао.

Подсјетио је и да Хрватска није никада званично послала БиХ одговоре на питања која су слата у више наврата, а која се односе намјере да у наредном периоду испуни замисао и нуклеарни отпад складишти на самој граници са БиХ.

Одлука о формирању експертског и правног тима, коју треба да потврди и Савјет министара БиХ, усвојена је у сриједу на сједници Координационог тијела БиХ за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори. Хрватски Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада добио је недавно зелено свјетло за употребу бившег војног складишта “Черкезовац” на подручју Двора, а које је у близини Новог Града те само око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе “Уна” који је формиран одлуком Владе РС као један одбрамбени механизам.

Против одлагања отпада на тој локацији су и мјештани са хрватске стране.

Ревизија

Хрватска и Словенија нису постигле договор о заједничком складиштењу отпада. Хрватска је власник половине  електране “Кршко” у Словенији и до 2023. године мора да преузме пола отпада. Хрватски сабор је недавно дао сагласност за ревизију програма, а војно складиште “Черкезовац” на подручју Двора остаје преферентна локација за одлагање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана