Експертски тим Трговску гору прати активности

Срна
Експертски тим Трговску гору прати активности

САРАЈЕВО - Експертски тим из БиХ за Трговску гору прати активности које се у Хрватској реализују у вези са истраживачким радовима ради изградње одлагалишта радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива, рекао је Срни предсједавајући овог тима Емир Диздаревић.

Диздаревић је навео да је дио Експертског тима урадио пројектни задатак за геолошка, хидролошка и сеизмолошка истраживања.

"Експертски тим покушава да обезбиједи средства, имамо план шта треба урадити. Настојимо да укључимо надлежне ентитетске и институције БиХ да са наше стране завршимо потребне геолошке и хидролошке карте", рекао је он.

Диздаревић је додао да се, осим тога, настоји обезбиједити акредитована компанија која би одрадила тражене бушотине.

"Желимо да укључимо наше експерте у праћење даљих активности и да, у моменту када Хрватска крене у јавну расправу о студији утицаја на животну средину, ми имамо наше резултате и евентуалне аргументоване примједбе", навео је Диздаревић.

Он је истакао да Експертски тим у овом тренутку не може да заустави даље активности Хрватске.

"Најгоре би било да дођемо у ситуацију да ми немамо наше резултате и наш став по овом питању што се тиче техничког дијела", рекао је Диздаревић.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" складишти на Трговској гори, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана