Експерти на терену у октобру: Кључ у резултатима са обала Уне

Маријана Миљић Бјеловук
Експерти на терену у октобру: Кључ у резултатима са обала Уне

БАЊАЛУКА - Стручни тимови надлежних институција Републике Српске и ФБиХ у понедјељак крећу са истраживањима у Новом Граду, а резултати њихових анализа биће кључни у побијању намјера Хрватске да складишти радиоактивни отпад с друге стране Уне. Такође домаћи Експертски тим који се бави Трговском гором биће појачан новим члановима.

Закључено је то на јучерашњом састанку у Влади РС челника Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС са колегама из федералног Министарства екологије и туризма. Састанку су присуствовали и представници Института за јавно здравство, Хидрометеоролошког и Геолошког завод из Српске и ФБиХ.

- Све смо дефинисали. Истраживање почиње у понедјељак на локацијама у Новом Граду. Радићемо онако како је планирано акционим планом, односно стручни тимови спроводиће геолошка и хидролошка истраживања те мјерење нултог стања радијације. У све ће бити укључене наше институције, али и паритетне институције из ФБиХ - рекао је “Гласу Српске” министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Бојан Випотник.

Нагласио је да ће почетак истраживања бити озваничен на нултој зони, односно одмах преко пута бивше касарне “Черкезовац” на Трговској гори.

- Институт за јавно здравство РС тамо је већ стационирао своје мјерне апарате, тако да ће и остали на тој локацији започети свој процес истраживања - навео је Випотник.

Нагласио је да је и новац који је Влада ФБиХ одобрила за истраживање оперативан те да ће они већ данас покренути процес јавне набавке хидрометеоролошких станица које ће бити коришћене у истраживању.

- Све надлежне институције су ангажоване, а договорили смо се да проширимо и Експертски тим за праћење активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори. Односно из надлежних институција које учествују у истраживању биће именовани и чланови у Експертски тим да би они имали несметану комуникацију - поручио је Випотник.

Нагласио је да ће и Геолошки завод РС расписати јавни позив за истраживања за која они нису квалификована те да ће све надгледати Експертски тим да не би дошло до неких пропуста.

Паралелно са истраживањима на терену, наводи Випотник, надлежне институције водиће и друге процесе.

- Универзитети у Српској и ФБиХ организоваће округле столове на којима ће се професори изјашњавати о овој проблематици. Након тога биће урађен зборник радова на тему Трговске горе, односно зашто локација Черкезовац није подобна за одлагање нуклеарног отпада - закључио је Випотник.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко”, као и постојећи институционални отпад складишти на мјесту бивше касарне “Черкезовац” на Трговској гори, која се налази на подручју општине Двор, односно с друге стране Уне.

Надзор

Предсједавајући Експертског тима за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори Емир Диздаревић рекао је да ће надзирати све активности и пратити да ли се истраживања у Новом Граду раде по припремљеном Пројектном задатку.

- Чекамо и одговор Хрватске на примједбе које смо дали на Садржај студије утицаја на околину које је БиХ запримила крајем фебруара - поручио је Диздаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана