Економске теме у фокусу разговора са Медведовим

Срна
Економске теме у фокусу разговора са Медведовим

БЕОГРАД - Предсједник Република Српска Жељка Цвијановић изјавила је да су економске теме, посебно пројекат гасификације, биле у фокусу разговора који су она и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик водили са руским премијером Дмитријем Медведовим.

“Разговарали смо о наставку економске сарадње, о најважнијим питањима која су раније трасирана, али увијек постоји простор за успостављање нових пројеката”, рекла је Цвијановићева новинарима у Центру “Сава” послије свечане академије поводом 75 година од ослобођења Београда.

Она је објаснила да је посебан акценат стављен на пројекат гасификацију чијој реализацији су се раније посветиле Влада и институције Републике Српске, као и о очекивањима за предстојећи период. “Заинтересовани смо да у томе учествујемо, да смо дио те приче”, додала је Цвијановићева.

Предсједник Српске је изразила задовољство политичким разумијевањем Републике Српске и Русије, те оцијенила да када то постоји онда нема препреке ни на економском путу.

Цвијановићева је указала и на значајну улогу коју Русија има у Савјету безбједности УН, гдје говори језиком истине.

“Мени је жао што смо као Република Српска, али то није једини простор који је задесило тако нешто, постали предмет разних манипулација и спекулација које долазе углавном из Сарајева, а заједно са њим и са одређених страних адреса које су се потрудиле да нас ставе у жижу интересовања и прикажу као неког гдје, наводно, постоји руски малигни утицај”, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да у БиХ постоје различити утицаји и да, како је објаснила, не зна зашто би се проблематизовало да постоји руски утицај на тај начин како га желе описати. “Зашто би се то проблематизововало у мору различитих утицаја који тамо постоје”, упитала је Цвијановићева.

Она је указала да је састанак са руским премијером био добра прилика да му представе како у БиХ ни послије годину дана од избора власт није формирана.

Цвијановићева је оцијенила да је то тога дошло зато што је формула за суживот у БиХ очито условљавање, умјесто да буде разумијевање и договарање. 

Додик и Цвијановићева позвали Медведева да посјети Српску

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су он и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић на вечерашњем састанку у Београду позвали руског премијера Дмитрија Медведева да посјети Бањалуку и Републику Српску.

Додик је рекао да је Медведев изразио жељу да дође, јер никада није био у Бањалуци.

“Остало је да се ради на том питању”, рекао је Додик новинарима у Београду и додао да би се у Српској радовали када би се то десило.

Он је оцијенио да је вечерашњи разговор са премијером Руске Федерације био пријатељски и веома битан са становишта Републике Српске.

Додик је рекао да Русија и Република Српска у континуитету имају добру сарадњу на економском и политичком плану.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да је веома важно да Руска Федерација разумије ситуацију у БиХ и да дјеловањем у Савјету безбједности УН путем свог амбасадора објасни комплетну ситуацију са становишта чињеница, а не са становишта спекулација, како то најчешће чини високи представник у БиХ.

“Наравно да је то била тема вечерашњег разговора, пошто ће почетком новембра бити одржана сједница Савјета безбједности о БиХ. Веома је важно да очувамо пажњу Руске Федерације по овом питању”, рекао је Додик.

Додик каже да је упознао премијера Руске Федерације да годину дана након избора није формирана власт на нивоу БиХ, као и да су Бошњаци нашли разлог да ставе питање чланства у НАТО прије било каквих могућности да се формирају институције власти.

Он је навео да је на састанку било ријечи о крупним питањима као што су гасовод и рад рафинерије.

“Апсолутно су спекулације да рафинерија, односно жНестрож, не ради. Они ће наставити да раде. Прилагођаваће своју пословну политику околностима”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, најважније је да ће бити задржана радна мјеста и да ће обим посла у оквиру предузећа “Нестро” бити очуван и појачан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана