Џорџија: Одобрена расподјела до 3.000 војника због протеста

Танјуг
Џорџија: Одобрена расподјела до 3.000 војника због протеста

ВАШИНГТОН - Гувернер америчке државе Џорџије Брајан Кемп одобрио је распоређивање до 3.000 припадника Националне гарде због протеста који се организују због смрти Афроамериканаца Џорџа Флојда у Минесоти и Ахмунда Арберија у Џорџији.

Кемп је прогласио ванредно стање у петак увече за округ Фултин, који обухвата већи дио Атланте, а синоћ је проширио ту наредбу на цијелу ту савезну државу, подсећа Ју-Ес њуз.

Кемп је рекао да је спреман да пошаље војнике Националне гарде у све градове у којима су за данас планиране демонстрације.

"Надам се да то нећемо морати" (да урадимо), рекао је републикански гувернер за једну телевизију, а преноси АП.

Он је раније већ одобрио да се до 1.500 припадника Гарде распореди како би помогли у примени полицијског часа у Атланти.

Полиција у Атланти синоћ је саопштила да је ухапсила више од 50 особа пошто су демонстранти грађали полицајце каменицама и сломили прозоре на неким објектима.

Полицијски час увједен је након што су протести у петак увече постали насилни пошто су људи изазивали пожаре и разбијали прозоре ресторана и пословних објеката.

Афроамериканац Џорџ Флојд умро је у Минесоти након што га је полицајац притискао коленом за врат неколико минута, а тај случај је изазвао протесте широм САД.

Арберија су 23. фебруара у Џорџији убили наоружани отац и син након што су га зауставили док је трчао у крају.

ЦНН: Напади на новинаре и хапшења на протестима у САД

Новинари који ових дана извештавају са демонстрација и нереда широм САД суочавају се са физичким нападима и хапшењима, наводи ЦНН.

У петак је, како истиче ова америчка медијска кућа, пријављено најмање шест различитих инцидената - све је почело незаконитим хапшењем екипе ЦНН-а у Минеаполису, а завршило се лишавањем слободе два фоторепортера у Лас Вегасу.

Фоторепортер једне питсбуршке телевизијске станице изјавио је да су га демонстранти напали током протеста у центру тог града.

"Газили су ме и шутирали. Угуван сам и окрвављен, али жив. Мој фотоапарат је уништен. Извукла ме је друга група демонстраната и спасила ми живот", написао је он у објави на Твитеру.

У Луивилу, граду у савезној држави Кентаки у којем су демонстранти захтијевали покретање питања одговорности због тога што је полиција у марту убила једну Афроамериканку, један полицајац је испалио бибер спреј на екипу локалне телевизијске станице, што је забележено и у преносу уживо.

"Кога гађају", питао је репортерку водитељ из студија.

"Нас", одговорила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана