Џомбићева одбрана: Одлука Врховног суда посљедњи ексер у “мртвачки ковчег” оптужнице

Небојша Томашевић
Foto: Screenshot видео В. Трипић

БАЊАЛУКА - Врховни суд Републике Српске укинуо је пресуде којим је предузеће “Алумина” ослобођено обавезе да као јемац врати милионски кредит који је Инвестиционо разојна банка (ИРБ) Републике Српске одобрила фирми “Енерголинија”, па је одбрана оптуженог бившег премијера Српске Александра Џомбића позвала тужилаштво да одустане од оптужнице којом га терете за злоупотребе у додјели кредита.

- Ова пресуда Врховног суда је посљедњи ексер у “мртвачки ковчег” оптужнице против Џомбића. Позивам их да размисле о трошковима и одустану од оптужнице - рекао је Џомбићев бранилац Зоран Бубић на суђењу његовом клијенту  у бањалучком  Окружном суду.

Бубић је вијећу предао рјешење Врховног суда којим су укинуте пресуде Окружног привредног суда у Бијељини и Вишег привредног суда о проглашењу ништавости уговора  о кредиту и јемству са  “Алумином” и  случај враћен на ново одлучивање.

Свједок одбране, радница ИРБ-а  Антонија Дулић  казала је да јој је позната одлука Врховног суда те је истакла да не могу да користе мјенице како би од “Алумине” наплатили кредит.

- Постоји судска приврмена мјера забране коришћења мјенице за наплату кредита док се не оконча поступак по тужби “Алумине” којом тражи поништавање свих уговора везаних за кредит и јемство. Свакако ћемо покренути поступак да нам “Алумина” врати 6, 1 милион КМ који је ИРБ РС на основу поменутих пресуда уплатила фирми - рекла је Дулићева која је у вријеме додјеле спорног кредита била руководилац Сектора за опште и правне послове у ИРБ РС.

Појаснила је да је  “Алумина” поменути износ уплатила као јемац на име кредита датог  “Енерголинији”, али је касније тужбом тражила поврат средстава након што су уговори о кредиту и јемству проглашени ништавним.

Дулићева је потврдила да је за пласман спорног кредита постојала сагласност Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

Казала је да је “Енерголинија” кредит враћала до октобра 2013. године, а касније ту обавезу преузела “Алумина” која је била јемаc.

- Алумина је кредит враћала све док стечајни управник “Енерголиније” није оспорио потраживања Фонда за запошљавање Српске којим управља ИРБ. Након тога “Алумина” је тужила ИРБ и тражила поништавање свих уговора и поврат новца коју је исплатила на име кредита што су судови усвојили - појаснила је Дулићева.

Нагласила је да је по основу спорног кредита, који није враћен, ИРБ оштећена за око 24,1 милион марака. На питање тужиоца потврдила је да је “Енерголинија” два путa тражила кредит и да је први пут одбијена.

Републичко тужилаштво терети Џомбића за злоупотреби службеног  положаја приликом додјељивања кредита Инвестиционо-развојне банке “Енерголинији”. Наводи се да је он био свјестан да кредит неће моћи бити враћен због неспособности фирме. Терет га и да је звао тадашњег директора ИРБ-a  Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит "Енерголинији".

Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19,4 милиона, а Џомбић је 16. фебруара 2012. године потписао одлуку о одобравању кредита.

Белензада

Адвокат Зоран Бубић упознао је суд да је вјештак одбране прикупио 95 одсто документације за економско финансијско вјештачење у овом случају. Казао је да би то вјештачење требало да буде урађено до почетка фебруара. Он је тражио од суда да још једном позове свједока Обрада Белензаду, који се није одазвао због болести, те истакао да ће, уколико тај свједок и даље буде спријечен, одбрана ће одустати од његовог саслушања.

Критика

Републички тужилац Раденко Јанковић критиковао је ИРБ јер се не интересују за случај који се води против Александра Џомбића. Он је питао свједока Антонију Дулић зашто не долазе на суђење, а она му је одговорила да процес прате из медија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана