Џаферовић: Закон о забрани негирања геноцида кључан

Тањуг
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО - Члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић био је данас један од говорника на панелу "Шта мир и сигурност значе у 21 вијеку", где је изјавио да закон о забрани негирања геноцида "сузбија највеће претње миру".

"Када говоримо о миру и сигурности у 21. веку две су кључне лекције. Прва је потреба превентивног дјеловања на заштити мира и међународног права. Говорећи о контексту БиХ, у том смислу сматрам охрабрујућим доношење закона о забрани негирања геноцида и величања ратних злочинаца, уз подршку међународне заједнице, чиме се сузбија идеологија која почива на ревизионизму и говору мржње, па као таква представља највећу претњу миру", рекао је Џаферовић, а пренио портал Кликс.

Додао је да су демократија, владавина права, заштита индивидуалних људских права и колективна одбрана, непроменљивост граница, кривично гоњење ратних злочинаца, решавање отворених питања дијалогом и уз помоћ институција међународног права, уклањање расне и етничке дискриминације, јачање улоге жена у друштву принципи и процеси захваљујући којима су евроатлантска друштва постала способна да мирно ријешавају интерне и међусобне друштвене неспоразуме и противречности.

Он је рекао и да је "агресија на БиХ" показала све слабости НАТО савеза и Европске уније и да се, "како је примјетио Тадеуш Мазовјецки свеукупна стабилност међународног поретка и принципа цивилизације нашла на коцки због БиХ", а међународна заједница, предвођена УН, НАТО савезом и ЕУ није одговорила задатку.

"Геноцид у Сребреници је страшна потврда те чињенице и то ће остати вечита црна мрља у свјетској и европској историји, а чињеница да је недуго након геноцида у Сребреници, интервенцијом НАТО заустављен рат у БиХ само је додатно потврдила да се геноцид могао спријечити", рекао је Џаферовић.

Скуп је организован у Њујорку на маргинама заседања Генералне скупштине Уједињених нација, а Џаферовић се на панелу обратио видео поруком.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана