Џаферовић свијетом шири србофобију

Вељко Зељковић
Џаферовић свијетом шири србофобију

Бањалука - Бошњачко руководство у БиХ производи хаос и константно покушава широм свијета ширити србофобију износећи неистине, уништавајући на тај начин и сваку трунку могућности даљег суживота у БиХ.

Истакао је ово предсједник Уједињене Српске, Ненад Стевандић, коментаришући посљедњи скандалозни иступ бошњачког члана Предсједништва БиХ, Шефика Џаферовића, на Свјетском форуму у Истанбулу.

Високопозиционирани члан СДА је у Турској упоредио овогодишњег нобеловца Петера Хандкеа са норвешким терористом Андерсом Брејвиком, али отишао и корак даље, те истакао како је Радован Караџић био “узор Брејвику, али и Брентону Таранту са Новог Зеланда и другим терористима широм свијета”.

Стевандић иронично истиче како Нобелов комитет не чине Срби, да је Џаферовић побркао термине, те да овакве и сличне изјаве не доприносе миру у БиХ.

- Уколико представници бошњачког народа наставе са оваквим небулозним причама, оне ће на крају довести до распада БиХ, јер у тим околностима свака врста суживота биће немогућа - истиче Стевандић питајући Џаферовића да му каже да ли је када је помињао злочине у БиХ мислио и на оне у Тарчину, Сијековцу...

Џаферовићев иступ у Истанбулу критиковао је и осудио и књижевник Мирослав Тохољ, ријечима да се ради о “старој пјесми” коју годинама покушава изводити бошњачко руководство.

- Вјерујем да се Џаферовић разумије у тероризам, и то врло добро, јер је он током 1992. године у БиХ примио џихадисте. Ти његови војници су касније током ратних година одсијецали главе српским војницима и цивилима - нагласио је Тохољ.   

Џаферовић је током свом излагања на панелу “Пријетња екстремизма крајње деснице: Рат против тероризма”, изједначио нобеловца Хандкеа са терористом који је убио 77 особа у Норвешкој.

- Као и овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност, и Брејвик је у свом манифесту подржао Милошевићеву ратну политику те осудио НАТО интервенцију којом је она заустављена. Свједочимо својеврсном парадоксу. Брејвик је данас у затвору, а награђени Хандке ће уз највише почасти добити прилику да промовише своје ставове - рекао је бошњачки члан Предсједништва БиХ.

Истакао је и да су “злочини који су почињени деведесетих година у БиХ били инспирација за злочине у Норвешкој, на Новом Зеланду и другим крајевима свијета”.

- Оно што се десило на норвешком острву Утоја или новозеландском граду Кристчерчу, била је свакодневица током четири године агресије на БиХ. Замислите земљу у којој скоро сваки град има искуство Кристчерча, а свако село има искуство Утоје  - истакао је Џаферовић у свом говору.

Зна се ко је био отац

Соња Караџић-Јовичевић, кћерка Радована Караџића, није жељела коментарисати спорни говор бошњачког члана Предсједништва БиХ у Истанбулу. Како је рекла, добро се зна коме је њен отац био узор, али и коме је Џаферовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана