Џаферовић: Представници Српске нека добро пазе шта раде

Ж.Д.
Џаферовић: Представници Српске нека добро пазе шта раде

САРАЈЕВО – Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић саопштио је да је одлука Народне скупштине Републике Српске да представници Срба у заједничким институцијама не учествују у одлучивању, "удар на уставни поредак БиХ".

- Могу још једном да позовем српске представнике да добро пазе шта раде, да добро чувају Дејтонски споразум и све тачке од прве до посљедње, јер Дејтон није јеловник он се мора примјењивати у цјелости или никако. Ако дође до никако, онда штету сигурно неће трпјети држава БиХ - рекао је Џаферовић након сједнице Предсједништва БиХ.

Када је у питању посјета предсједника Црне Горе Мила Ђукановића БиХ, Џаферовић каже да је српски члан Предсједништва БиХ,Милорад Додик гласао против и најавио покретање виталног националног интереса.

- Можемо видјети на дјелу једну опструкцију, јер како другачије него опструкцијом назвати одбијање усвајања одлука о ратификацији важних споразума који су прошли све процедуре - рекао је Џаферовић. Додао је да је то озбиљна повреда Дејтонског споразума и опструисање власти.

- Позивам још једном да то не раде јер то ће бити на штету ентитета. БиХ је постојала и прије Дејтона, па ће и послије Дејтона, може нестати само оно што је настало у Дејтону - рекао је Џаферовић.

Он тврди да није могуће доносити закон о Уставном суду јер он има утемељење у Уставу БиХ, да је једина институција која може заштити Дејтонски мировни споразум и да, као таква, "Додику смета због потенцијалне одлуке о отцјепљењу Српске".

Каже да приједлог овог закона још није видио, али ако је на трагу ранијих приједлога, то је, како каже, апсолутно неприхватљиво.

Истакао је да стране судије које именује предсједник Европског суда не навијају ни за кога овдје.

- Они навијају за поштивање Устава, Дејтона, они су дејтонска равнотежа. Ниједно рјешење неће проћи као резултат притиска и уцјена. Не може проћи ничији диктат, па ни Додиков – истакао је Џаферовић.

Тврди да, ако би се донијела нека одлука о дисолуцији, не би било институције у БиХ која би била у могућност да заштити Дејтонски споразум.

- Само би Уставни суд БиХ могао заштити Дејтонски споразум и Устав. Зато се тражи избацивање страних судија - рекао је Џаферовић.

Он сматра да предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић никога није обмануо када је ријеч о писму предсједника Европског суда за људска права, Линоса-Александра Сицилијаноса из новембра, у којем се тражи мишљење Предсједништва о именовању страног судије у Уставни суд БиХ.

 -Предсједнитшво БиХ у процесу избора судија учествује само на нивоу консултација, од нас се не тражи никаква сагласност.  Сва три члана Предсједништва су од предсједника Уставног суда обавјештена још у октобру о покретању процедуре за именовање једног судије, јер у априлу ове године једном члану истиче мандат.

Нема потребе да ме Комшић обавијести о писму, јер сам ја члан Предсједништва БиХ и добио сам то писмо – казао је Џаферовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана