Џаферовић од Уставног суда БиХ затражио укидање Закона о лијековима РС

Агенције
Џаферовић од Уставног суда БиХ затражио укидање Закона о лијековима РС

САРАЈЕВО - Након данашњег ступања на снагу Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске, предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић упутио је Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности овог закона, а истим захтјевом обухваћне су и допуне Закона о републичкој управи РС.

Џаферовић је затражио од Уставног суда БиХ да укине "ове неуставне акте".

Такође, затражио је да "Уставни суд донесе привремену мјеру, којим ће их ставити ван снаге до доношења своје коначне одлуке, како њиховом примјеном, за вријеме трајања поступка, не би била направљена непоправљива штета".

У захтјеву се, између осталог, наглашава да су "оспорени закони у супротности с државним законима из те области, те да се њима успоставља неуставни, паралелни систем инфраструктуре, контроле и правила у промету лијекова и медицинских средстава".

-Спорним законима подрива се уставни систем, игноришу прописи и стандарди на нивоу БиХ, разграђује њено унутрашње тржиште и различито третирају права грађана на начин да се успоставља неједнак приступ здравственој заштити и лијековима. Такође, даје се предност правним особама регистрированих на територији Републике Српске, те ствара ризик у погледу ефикасности, квалитета и сигурности лијекова и медицинских средстава - наводи се у саопштењу Кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ.

У саопштењу се додаје да је "уклањање ових прописа једино дјелотворно средство за осигурање права и заштиту здравља и живота грађана, слободу кретања роба и услуга, слободну тржишну привреду у БиХ, забрану дискриминације и успоставу функционалног политичког и економског поретка".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана