Џаферовић: Дејтонски споразум мора бити спроведен у цијелости

Срна
Џаферовић: Дејтонски споразум мора бити спроведен у цијелости

САРАЈЕВО - Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је да Дејтонски мировни споразум мора бити у цијелости спроведен и истакао да је веома значајно да су сви релевантни политички субјекти у БиХ дубоко свјесни чињенице да је темеље Дејтона могуће мијењати само у оквиру широког консензуса и уз сагласност свих.

Џаферовић је, обративши се данас у видео-формату у оквиру опште дебате 75. засједања Генералне скупштине УН, навео да је основни проблем Дејтонског мировног споразума у томе што неки његови дијелови уопште нису примијењени, а неки само дјелимично.

"Дејтонски споразум мора бити у цијелости спроведен, морају се поштовати све одлуке међународних судова и обезбиједити једнака права за све грађане у складу са Европском конвенцијом о људским правима. Ово се посебно односи на прогнана лица која су се вратила у пријератна мјеста пребивалишта", напоменуо је Џаферовић.

Он је нагласио да општа сагласност о незамјењивом значају мира у БиХ даје наду да ће у будућности друштво бити све више заокупљено развојним питањима, улазећи у нову фазу свог историјског пута.

Говорећи о посљедицама пандемије вируса корона, Џаферовић је у име БиХ захвалио пријатељима који су притекли у помоћ, наводећи да се и БиХ, иако не располаже великим ресурсима, трудила да одговори на апеле за помоћ.

Он је нагласио да је пандемија показала и значај мултилатералних институција и организација, а као позитиван примјер истакао договор унутар ЕУ о пакету економског опоравка.

"Пакет помоћи Европске уније БиХ вриједан укупно 300 милиона евра за потребе санирања економских посљедица пандемије свакако је додатно учврстио нашу приврженост европским интеграцијама, а уједно је и самој ЕУ обезбиједио стабилност у најближем сусједству", истакао је Џаферовић.

Он је рекао да велики проблем представљају илегалне миграције, наводећи да је план додатно јачање надлежних институција, заштита границе и повећање помоћи локалним заједницама које трпе највећи терет кризе.

"Али да би овај проблем био у потпуности ријешен потребна нам је много већа подршка Европске уније, као и сарадња са земљама поријекла миграната", навео је Џаферовић.  
 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана